Реклама / Ads
9| 3335 |29.12.2020 НОВИНИ

М. Абаджиева: След толкова занимания по литература, не мога да отговоря на въпрос за 7 клас

.
Магдалена Абаджиева
След толкова години занимания по литература и учене се оказва, че не мога да отговоря на въпрос за 7 клас. Така се случи, когато оградих като правилно твърдението, че Ботевият герой от стихотворението „На прощаване” изпълнява родовия си дълг. Оказа се, че не съм познала, защото под родов дълг се разбирало това да се ожениш и да оставиш наследници, а не да нарамиш пушката и да се изправиш срещу поробителя.
 

За мен обаче жертвата на бунтовника е еквивалентна, защото свободата е предвестникът на всичко онова, което наричаме живот – къща, деца, внуци и т.н. Пренесен днес, изборът ни не е мръднал. А вечният въпрос „да бъдеш или да не бъдеш” звучи като „да бъдеш или да не бъдеш ваксиниран”. Ваксината ще ни направи свободни, ще можем да се прегръщаме, да се любим и да правим деца. Останалото е за нехранимайковци, които поставят нещо друго като ценност над спасението на собствените си глави. Смисълът днес е не да умираш от любов, не да умираш от музика, не да умираш от идеите си, а да НЕ умираш от ковид. Животът ни се сведе до една отрицателна частица.


Спомнете си какво изричахме тази година – НЕ на разходките в парка, НЕ на ходенето на театър, НЕ на ходенето на училище. Къщите ни се превърнаха в ресторанти, защото поръчваме храна за вкъщи. Превърнаха се в театри, защото гледаме постановки онлайн. Превърнаха се в училища, защото учим с децата си дистанционно. Въпросът за мен е – какво ще правим оттук нататък с живота, който ще спасяваме, като се ваксинираме. Като останем живи - какво?


И докато по телевизора дават как на здравния министър му слагат ваксина, едно дете някъде се мъчи да напише първото си съчинение. Докато на шефа на Пирогов му слагат ваксина, друго дете се мъчи да изсвири първите си ноти. Как смеят тези деца да се занимават с глупости, когато светът е направил най-голямото си откритие? За какво са им на децата съчиненията и нотите, когато е нужно само и единствено да оцелеят. И все пак имам надежда. Защото след четирите сезона идва петият. И след пролетта, лятото, есента и зимата е небето.


Магдалена Абаджиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6141 |29.12.2020 Проф. Марияна Мурджева: Изследването на клетъчния имунитет е скъпо, изисква сериозно финансиране . 17| 3746 |28.12.2020 До три месеца започва национално проучване на придобития имунитет след ваксинирането . 1| 3400 |28.12.2020 Евакуираха хората от ”Емпайър Стейт Билдинг” след сигнал за бомба . 8| 5592 |27.12.2020 Асена Сербезова: Нека следващата пандемия да бъде пандемия от емпатия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads