Реклама / Ads
11| 7164 |19.11.2015 НОВИНИ

Абуаси пред Фрог: Белгиеца не е "мозъка" на атаките в Париж, други двама са

.
Белгиеца /вдясно/ бил пратен от ИД в Белгия с другите двама да извършат атентати
Издирваният в цял свят Абу Омар Белгиеца не е „мозъка” на терористичните атаки в Париж. Това каза пред Фрог нюз експертът по радикален ислям Мохд Абуаси още преди ден.
 
Според него двама човека са организатори на кървавите нападения. Това са Абу Али Аланбари и Абу Омар Алсайф. В момента и двамата се намират в сирийския град Раkка и оттам ръководят нещата. По думите на експерта, Абу Али Аланбари е бивш офицер от службите на Саддам Хюсеин. След това попада в американски затвор и именно там радикализира възгледите си. Става член първо на Ал Кайда и след това минава на страната на „Ислямската държава”. Вторият човек, сочен за организатор на атаките във френската столица- Абу Омар Алсайф, е воювал в Афганистан. Той се бие в Срия още в началото на конфликта в редиците на Ал Кайда.  Миналата година минава към  ИД.

Абу Омар Белгиеца влиза във фокуса на спецслужбите през 2014 г. През  януари т. г. белгийските власти нападат квартирата му, където живее с още двама от аверите си. По време на атаката те  са убити, но Белгиеца не  бил по това време в къщата  и успява да се върне пак в Сиря през Турция. Тримата мъже, преди това, се сражават в Сирия на страната на ИД. После  ги пращат  в Белгия със задачата да организират атентати в Европа. Пъклените им намерения  обаче са разкрити и предотвратени. Оказва се, че европейските служби разполагат с дактилоскопските отпечатъци на Белгиеца, тъй като той, заедно с 26-годишният Абдел Салам за малко престоява в ареста за кражба.
Салам в момента се издирва под дърво и камък,  счита се, че е третият от братята, участвали пряко в терористичните нападения. Именно по тази причина сега издирват и Белгиеца, предполагайки, че двамата са действали заедно.

Има данни, че снимка на Белгиеца е разпространена преди  съратниците му в Белгия да ги  ликвидират. Появи се и във видеоклип на ИД, заснет от друг член на организацията, който по-късно  изгуби телефона си и попадна в ръцете на западен журтналист. Впоследствие той  го публикува в медиите.  Полицай задържа Белгиеца за малко при рутинна  проверка, но не го разпознава, след което  го пуска да си върви. Така бил пропуснат шанса опасният терорист да бъде арестуван преди окончателно  да се завърне в Сирия . В момента Абу Омар Белгиеца е полеви командир на юг от сирийския град Раkка. През октомври пробвал да превземе местно летище, но изгубил битката.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4203 |19.11.2015 Миков: Няма перспектива пред страната с този бюджет . 11| 5031 |18.11.2015 Само във Фрог: Влаковете и гарите ни са „оголени” за терористи . 6| 4295 |18.11.2015 Станишев в Брюксел: ЕС да търси сближаване с Русия пред общата заплаха . 1| 4349 |18.11.2015 Би Би Си: Акцията в Сен Дени предотвратила взривове в бизнес квартала "Ла Дефанс"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads