Реклама / Ads
6| 4366 |24.03.2015 НОВИНИ

АБВ не преговаря с БСП за местните избори

.
Първанов
Лидерът на АБВ Георги Първанов обясни, че преговаря с няколко партии за местния вот, но не и с БСП. Според него вероятността "Позитано“ да загуби местните избори не е малка. Той предупреди, че това може да доведе и до загуба на президентските избори. "Това ни кара да мислим за вота за държавен глава още от по-далеч“, каза Първанов.
 
По-късно той уточни, че президентът трябва да бъде избран от широк кръг избиратели – не само леви, но и в центъра и десни.

Първанов поздрави новия кмет на Сърница и ДПС за победата на изборите в неделя. "Очевидно големият урок е, че агитациите, колкото и мощни да са те, бляскавите форми като разходки до парламента с автобус или снабдяване в дните преди вота с линейки, не са мотивиращи“, каза лидерът на АБВ в оставка. Той обаче беше категоричен, че вотът в Сърница не трябва да се приема като знаков за местните избори наесен.

До този момент Първанов е единствената кандидатура за лидер на АБВ, стана ясно след заседанието на партията днес. Вотът за председател на партията ще е пряк от всички членове и симпатизанти в края на април, ще се даде възможност и за електронен избор. Първанов има над 35 номинации срещу нито една друга кандидатура.

АБВ ще инициира промени в закона за референдумите, с които да се свали границата за легитимност на допитването. В момента прагът е избирателната активност на последните парламентарни избори. Според Първанов и хората му обаче той трябва да е 50 плюс 1 гласа от всички избиратели в България.

Лидерът на АБВ обясни и че партията му има сериозни изисквания към провеждането на референдума за изборните правила, поискан от президента. Според Първанов, ако ще се питат хората дали са за задължителни избори, трябва преди това да се промени Конституцията. Той настоява и да се изчистят избирателните списъци, както и да е ясен механизмът за мажоритарния избор.

Темата за излизане на АБВ от управляващата коалиция отново стои на дневен ред, стана ясно от думите на Първанов. Въпросът ще бъде обсъден на националния форум на партията на 25 април и на предшестващи заседания по места.

-
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4874 |22.03.2015 Неби Бозов от ДПС спечели изборите в Сърница . 22| 4393 |22.03.2015 Станишев: Левите кметове ще имат гръб за местните избори . 2| 4805 |21.03.2015 Цветанов: Местните избори няма да нарушат стабилността на коалицията . 24| 4478 |21.03.2015 Миков напомни за Шрьодер: До изборите -всеки ден и час при хорага

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads