Реклама / Ads
13| 5093 |14.12.2013 НОВИНИ

Адемов: При ръст на икономиката може да вдигнем пенсионната вноска

.
„Увеличаването на пенсионната вноска може да се случи само при ръст на икономиката". Това коментира в „Седмицата" на Дарик социалният министър Хасан Адемов. По думите му, ако подобна мярка се предприеме сега, ще се натоварят прекалено работодателите и служителите.
 

„Ако сега се натоварят работодателите и служителите, ще намалим разполагаемия доход, ще ограничим потреблението, може да има съкращения на работници", допълни министърът.

Според него, ако очакваният ръст на икономиката през следващите години се случи, може да се предприеме плавно увеличаване на вноската.

По отношение на съботниците, министърът подчерта, че се търси компромисен вариант, но няма да е приемливо допълнителната почивка да се приспада от годишния отпуск.
„Празниците в България са достатъчно на брой, изключително много дни се почива в България и така остават по-малко дни да се работи", допълни Адемов.

Според него това създава сериозни затруднения, особено за производствата, които изискват непрекъсната работа, допълнителни смени и съответно им излиза по-скъпо.

„Проблемът не е толкова в безработицата, а в заетостта - ако заетите се увеличават, ще има повече доходи, по-високи приходи в системите", допълни министърът.

Той коментира и идеята за въвеждане на еднаква минимална заплата за целия Европейски съюз:

„Идеята за еднаква минимална заплата за целия ЕС е стара и е обвързана със свободното движение. Когато има големи разлики в доходите на страните в ЕС, движението съответно е към страните с по-високи доходи и това създава проблеми за тези държави. Съгласен съм принципно с такава идея, но не знам как това може да се случи, не е ясен механизмът".

Министърът отбеляза още, че на фона на бюджетите на Дянков, подготвеният от сегашните управляващи Бюджет 2014 е много по-социален.

„Средствата, заделени за социално осигуряване и грижи, възлизат на 36,6% от всички разходи, или над 11 млрд. лв. Така на практика близо всеки четвърти лев ще отива за тази сфера", обясни Адемов.

По думите му част от голямата дискусия за модела на пенсионно осигуряване в България е дали да се финансира само от вноските или да се подпомага и от данъци.

„Трудно моделът в България може да бъде осигурителен и системата да се финансира само от пенсионните вноски. Въпросът е по-скоро в съотношението между тези две пропорции. Колкото по-малко са парите от данъци, толкова по-добре", добави министърът.

Дофинансирането на системата от данъци възлиза на 52,6%, като според министъра трябва да се търсят начини за намаляване на този процент.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5094 |09.12.2013 Георги Марков можело и да се върне в ГЕРБ . 10| 5593 |09.12.2013 Д. Гяуров за ПОМАК: Партии на етническа основа не може да се основават . 62| 9425 |06.12.2013 Божидар Данев пред „Фрог нюз”: Преживеем ли зимата, икономиката ни има шанс . 19| 4991 |04.12.2013 Адемов: Единен минимум в ЕС? Не може да стане!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads