Реклама / Ads
0| 4344 |16.06.2015 НОВИНИ

Адемов: Сложно е политическо съгласие за пенсионната реформа

.
Бившият социален министър Хасан Адемов
Искам да поздравя служителите в сектор „Сигурност", че стигнаха до заключението, че колкото по-продължително време останат в системата, толкова по-голям ще бъде размерът на пенсията, която ще получават. Служителите извървяха изключително сериозен път, докато стигнат до разбирането, че минимална възраст и при тях трябва да има. Въпросът е каква да бъде тази възраст.
 
Това каза народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов в сутрешния блок на BG on Air. Бившият социален министър напомни, че Министерски съвет предлага минималната възраст за пенсиониране да бъде 52 години и 10 месеца, при положение че в момента средната ефективна възраст, на която се пенсионират служителите на сектор „Сигурност" е 52 години и 8 месеца. Т.е. предлагат се тези 2 месеца, които се предлагат за абсолютно всички категории, без изключение, обясни той.

Според Адемов условията за полицаите в сегашния вариант, каквото е предложението на министър Калфин, при всички положения са по-изгодни, защото след като придобият право на пенсия, те продължават да работят на други места - най-често като охранители. „Сега възможността да продължат да работят в системата е налице, тоест има пакет от отстъпки, които са в полза на служителите от сектор „Сигурност" и това е постигнато след дълги разговори с тях", уточни още той.

Поздравление заслужава и министър Калфин затова, че постигна експертно съгласие в рамките на Тристранния съвет - този пакет от мерки за оптимизиране на пенсионната система, за усъвършенстване на пенсионния модел беше приет от Тристранния съвет, беше съгласуван в рамките на социалните партньори, допълни Адемов.

Сега, обаче, предстои още по-тежка задача - да се постигне политическо съгласие, подчерта той.

За съжаление, в четворната управляваща коалиция няма съгласие. Като колегите от Патриотичния фронт гласуваха в Комисията по труда и социалната демографска политика „против", а в бюджетната комисия са гласували „въздържали се". Т.е. в рамките на самото управляващо мнозинство няма политическо съгласие. А без политическо съгласие очевидно е, че трудно може да се постигне обществено съгласие, коментира Хасан Адемов.

Въпросът не е дали има шанс да я подкрепят други политически партии, или не. Въпросът е дали може да се стигне до една лидерска среща, начело с премиера Борисов с всички лидери на политически партии, за да може в крайна сметка, по тези политики, които са от национално значение, които са надпартийни, да се търси съгласие. Такова съгласие досега не е търсено, добави депутатът на ДПС.

Такава среща е нобходима, защото без политическо съгласие трудно може да има обществено съгласие, трудно може да има устойчивост на модела, който ще бъде приет. Защото само след няколко години може да дойде друго управляващо мнозинство, което да каже - не това са мерки, предлагаме други, каза още Адемов.

На извънредно заседание в парламента днес депутатите ще гледат Закона за здравното осигуряване на второ четене. Като член на ресорната комисия Хасан Адемов обясни: Бяха гласувани текстовете, които разделят основния пакет на основен и допълнителен. Което е едно изключително сериозно отстъпление от принципите на здравното осигуряване, защото на практика ще има хора, за които лечението ще бъде платено на 100%. И други, които попаднат в т. нар. допълнителен пакет, ще трябва или да доплащат, или да се застраховат, или да влязат в листа на чакащите. Нещо, което прави изключително проблемно по-нататъшното съществуване на здравното осигуряване.

Критериите по които ще се определя дали ще се влиза в листата на чакащия, или човек веднага ще може да отиде в съответното лечебно заведение и да получи медицинска услуга, все още не са ясни. Не са ясни и заболяванията, които ще влязат от единия в другия пакет. Така че Народното събрание (НС) гласува на доверие нещо, което в момента и самият министър твърди, че не знае, посочи Aдемов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4439 |05.06.2015 Х. Адемов: Няма драма в срещата на Местан с Давутоглу . 0| 4573 |27.04.2015 Адемов: За безопасен труд ни трябва превенция, пари има . 8| 6005 |24.04.2015 Варненски ченгета търсят политическо съдействие, за да останат . 4| 4213 |07.01.2015 Х. Адемов: Трябва обществено съгласие за пенсионната система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads