Реклама / Ads
4| 4917 |22.12.2011 НОВИНИ

Административният съд: Изборът на Фандъкова-законен

.
Й. Фандъкова
Изборът на Йорданка Фандъкова бе оспорен от "Зелените", Георги Кадиев, Прошко Прошков и Андрей Георгиев.
 

Административен съд София–град потвърди решението на Общинската избирателна комисия – Столична община от 26 октомври за избиране на Йорданка Фандъкова за кмет на София, съобщава агенция БГНЕС. Изборът на Йорданка Фандъкова бе оспорен от "Зелените", Георги Кадиев, Прошко Прошков и Андрей Георгиев. На 18 ноември Административният съд на София град отказа да брои повторно бюлетините за кмет на столицата. Аргументите на жалбоподателите бяха, че липсват протоколи от изборния ден, които след това са съставени служебно, както и присъствието на двамата депутати от ГЕРБ - Станислав Иванов и Иван Божилов в ОИК-София, които БГНЕС засне. Друг аргумент, с който бе оспорен изборът на Фандъкова, бе бюлетините, които се въргаляха в кошчетата за боклук и цялостната организация в зала "Универсиада".

 

С решението си от днес, 22 декември, съдът счита, че оспорването на резултатите от изборите е регламентирано в Глава ХІІ от ИК, в частност – по отношение на избора на кмет в чл. 267 от ИК. Контролът за законосъобразност на избора от административния съд се изразява в проверка за наличието на нарушения в изборния процес и преценка за тяхното влияние върху крайния резултат от избора. В случая са налице допуснати нарушения свързани с удължения изборен ден, образуването на секции с голям брой избиратели и образуване на опашки пред изборните секции, съставянето на 11 бр. служебни протокола след констатирана липса на оригиналните протоколи, които нарушения обаче не са съществени и не водят до решаваща промяна на крайния изборен резултат.

 

Очевидно провеждането едновременно на избор на кмет, общински съветници и президент и вицепрезидент, води до усложнена процедура за упражняване на активното избирателно право на гражданите и създава обективни предпоставки за липса на адекватна организация и затруднена работа на изборната администрация. При провеждане на различни избори на една и съща дата е наложителна по-подробна правна регламентация от законодателния орган, свързана с броя на избирателите във всяка секция и съобразяване на спецификата на правилата при организацията на работата на ОИК и СИК. Същевременно нормата на чл. 187, ал. 1, т. 7 от ИК следва да се регламентира по-обстоятелствено или да се промени, тъй като в тази й редакция страда от недостатъци, които не кореспондират с принципите на съвременното избирателно право и правова държава, в какъвто смисъл е и Решение № 12 от 13.12.2011 г. на Конституционния съд на Република България по конституционно дело № 11 от 2011 г.  Независимо от това нито едно от твърдените в жалбите нарушения не води до промяна на крайния изборен резултат. Обжалваното решение е постановено съобразно изискванията на чл.246, ал. З ИК, като правилно и законосъобразно Йорданка Фандъкова, издигната от ПП "ГЕРБ" е обявена за избран кмет в Столична община от проведените на 23 октомври тази година избори за кмет и общински съветници, на първи тур.

Решението на АССГ подлежи на обжалване пред ВАС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4598 |21.11.2011 Съдът: Изборът за кмет на Пловдив легитимен . 8| 5198 |29.09.2011 Изборът на шеф на Апелативния спецсъд удари на камък . 35| 7090 |01.09.2011 Изборът на ГЕРБ: Плевнелиев и Маргарита Попова . 8| 5180 |16.06.2011 Изборът на съдия Янева е по правилата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads