Реклама / Ads
4| 4253 |03.04.2020 НОВИНИ

Адмирал Емил Ефтимов е новият началник на отбраната

.
Адмирал Емил Ефтимов
В днешния брой на ”Държавен вестник” е публикуван президентският указ за освобождаване на вицеадмирал Емил Ефтимов от длъжността заместник-началник на отбраната, назначаването му за началник на отбраната и удостояването му с висше офицерско звание ”адмирал”. Указът е от 30 март т.г.
 

Ефтимов изпълняваше временно длъжността началник на отбраната след кончината на генерал Андрей Боцев в края на февруари.


Адмирал Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия.


Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна. От 2011 до 2016 г. трупа ценен опит в международна среда, като печели последователно конкурси за заместник-директор, а след това и за директор на дирекция "Сътрудничество и регионална сигурност" в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел - Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска длъжност в Главната квартира на Алианса.


През годините поетапно бива произвеждан във военни звания - от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността "началник на отбраната". От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността, временно поема ръководството на Българската армия.


За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак "За вярна служба" и почетен знак "Свети Георги". Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5378 |02.04.2020 Проф. Емил Воденичаров: 20-30 секунди трябва да си мием ръцете и задължително със сапун . 5| 4881 |30.03.2020 Привикаха екоминистъра Емил Димитров в прокуратурата . 19| 7890 |07.03.2020 Испанци и турци виновни за забавения водопровод към Перник, според Емил Караниколов . 3| 4878 |21.02.2020 Разследват още четири опита за покушение срещу Емилиян Гебрев, обвинени са трима московчани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads