Реклама / Ads
2| 11583 |09.06.2017 НОВИНИ

Адв. Екимджиев за Фрог: Има уговорка между БСП, ГЕРБ и ДПС да се пази Цацаров

.
адв. Михаил Екимджиев
Има „кондика“, неписана уговорка между БСП, ГЕРБ, ДПС и главния прокурор за запазване на трайно установените корупционни схеми, в които участват хора на всички политически партии. Това е „завера“, в която политиците са обещали комфорт на главния прокурор в рамките на целия му мандат, съответно той им е обещал наказателноправна недосегаемост. Това коментира адвокат Михаил Екимджиев по повод отхвърлянето на предложението на Лозан Панов да се извади прокуратурата от съдебната система от страна на Цацаров, БСП, ГЕРБ и ДПС.
 

Досега съществуващият конституционен модел, при който прокуратурата е в съдебната власт и е институционално независима, доказа своята несъстоятелност. Прокуратурата се утвърди като източник на корупция, институционална ненадеждност и нестабилност. Тя стабилизира единствено корупционното статукво и това става за сметка на нашите права, на върховенството на правото, на доходите и на стандарта ни на живот, тъй като корупцията пряко влияе върху благосъстоянието и качеството на живот. Ето защо има изключително силни юридически,  икономически и морални аргументи, прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт и да бъде подчинена на изпълинтлната власт или на Народното събрание.

 

В сегашния конституционен модел де юре прокуратурата е независима, но тя доброволно продава и осребрява много ефективно своята независимост, като се поставя в услуга на политически партии, на бизнес-кръгове и на корупционни интереси. Тя и в момента е de facto зависима, но главният прокурор избира от кого да бъде зависима ръководената от него публична институция, която ние издържаме с данъците си. Освен това прокуратурата не може да бъде контролирана от обществото и от останалите власти, тъй като Конституцията й гарантира тази безконтролност, за да бъде тя независима.

 

След като в продължение на повече от 20 години видяхме как прокуратурата търгува своята независимост и доброволно се поставя в зависимост от частни и корпоративни интереси, нека тази независимост бъде жертвена за сметка на надежден обществен и институционален контрол. Нека не си правим илюзии, че прокуратурата може да остане независима в сегашния ú формат, защото в продължение на повече от 20 години всеки главен прокурор осребряваше чрез влияние, пари и зависимости, независимостта на цялата институция. Нека главният прокурор да бъде подчинен или на Парламента, или на МС и да се знае, че когато държавата не успява в битката с престъпността, за това носи отговорност както изпълнителната или законодателната власт, така и подчинената й прокуратура. Защото сега какво се получава? Когато няма успехи в битката с престъпността, правителството казва: „Това е проблем на независимата прокуратура и ние там не можем да се месим”. А прокуратурата казва: „Гледайте си работата, ние не сме зависими от никого и ще правим каквото си искаме”.

 

След като Прокуратурата в продължение на повече от 20 години показа, че не иска да бъде независима, нека тя да бъде поставена под контрола на други власти и институции и заедно с тях да носи отговорност (включително и лична на главния прокурор) за провалите в политиките срещу престъпността и корупцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 9426 |09.06.2017 Кемил Рамадан пред Фрог: Доган и Шиши кръв дават, пари не дават . 1| 7150 |08.06.2017 Само във Фрог: По 4 бона плащали бежанците за шофьорска книжка в ДАИ -София . 0| 6082 |08.06.2017 Само във Фрог: Изпитвачи от провинцията поемат курсистите в София заради акцията в ДАИ . 1| 7230 |07.06.2017 Първо във Фрог: ГДБОП блокира ДАИ-София /обновена/
Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads