Реклама / Ads
8| 9815 |03.12.2014 НОВИНИ

Адв. Д. Филипова пред Фрог: ЧСИ-та продават незаконно жилища

.
Адв. Десислава Филипова
Някога длъжниците имаха прекомерно много права, кредиторите бяха ощетени. За да отстрани законодателят тази несправедливост, премина в другата крайност и в момента длъжниците нямат никакви права, никаква възможност за защита. Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) трябва да се реформира в частта за изпълнителното производство, коментира пред Фрог нюз адвокат Десислава Филипова.
 

ГПК е толкова порочно създаден, че дори да се върне държавното съдебно изпълнение, самият закон съдържа предпоставки за нарушения. Много малко действия на частните и държавните съдебни изпълнители подлежат на обжалване. В момента в правото на длъжника е да изплати 30% от дълга и след това да започне да плаща по 10%. Но съдебният изпълнител казва: „Да, но ако се съгласи взискателят”. Отказът на частния съдебен изпълнител да приложи тази норма не подлежи на обжалване. Когато е предвидено, че изпълнителното действие следва да бъде прекратено, отказът на частния съдебен изпълнител да прекрати производството, също не подлежи на обжалване. Те продължават да държат запори и да събират пари, сочи Филипова

 

Генерална реформа трябва да има в дисциплинарния орган и той да не бъде част от самата камара, а да бъде външен, предлага адвокатката. Когато се формира изпълнителното производство, публичните продажби трябва да се извършат от трето лице. Има случаи когато едно жилище е несеквестируемо да бъде изкарвано на публична продан, Затова трябва продажбата да бъде извършена от трето лице, което ако установи, че не е секвестируем имотът, да прекрати продажбата. Може би трябва третото лице да се избира на ротационен принцип. Да речем тези лица 3 месеца работят в София, след това биват изпращани в провинцията и обратно, предлага Десислава Филипова.

 

Ако се върне държавното съдебно изпълнение, то пак ще заработи на частен принцип. Някога срещу заплащане държавните вършеха работа, а когато не им се платеше, протакаха, припомня адвокатката.

 

За мен най-драстични са случаите, когато едно жилище е несеквестируемо,   тъй като е единствено, а се иззема. Макар да има оплакване до съда, по нашите процедури жалбата се депозира чрез частния съдебен изпълнител. Той не изпраща жалбата до съда и продава жилището. Тогава длъжникът може да заведе иск за обезщетение срещу частния съдебен изпълнител, което трае много години.

 

Сблъсквала съм се с частен съдебен изпълнител, който вземаше по-голямата част от несеквестирумия дял от заплатата. Той дори изнудваше работодателя – заплашваше го, че ще му запорира всички сметки и ще унищожи бизнеса му, сочи случай от практиката си адвокатът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 10651 |02.12.2014 Тр. Трайков пред Фрог: „Газпром” е знаел от 5 г. за съдбата на „Южен поток” . 31| 10594 |02.12.2014 Хр. Бойчев за Фрог: Ще става и по-абсурдно . 8| 5916 |01.12.2014 Политолог пред Фрог: АБВ са най-лоялни към ГЕРБ; ПФ се разпада . 7| 4714 |01.12.2014 Климатолог: Зимата ще е по-студена, отколкото предполагахме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads