Реклама / Ads
0| 4473 |16.07.2018 НОВИНИ

Адв. Е. Георгиев: Обвързването на членството в еврозоната с правосъдието е ясен сигнал

.
Българските власти бяха призовани да проведат задълбочените реформи в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, залегнали в Механизма за сътрудничество и проверка, в името на стабилността и целостта на финансовата система.
 

Това е сигнал, че мониторинговите доклади никога не са губили своята актуалност, въпреки че последният е звучал положително заради европредседателството. Това заяви адв. Емил Георгиев.

 

Ето какво пише в него: „Изискванията, които са насочени към участието на България в Банковия съюз, са относително нови - от няколко години. На нас се пада честта да преминем като първа държава през тях, тъй като желанието ни да се присъединим към еврото преминава през желанието на Еврогрупата да участваме и в Банковия съюз. В това отношение трябва да си припомним доклада на ЕЦБ от май, в който се видя много ясно, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на БНБ и други елементи, които бяха посочени в доклада, поради което това ще се превърне в критерий за бъдещото ни оценяване. Темата за правосъдието продължава да бъде на дневен ред, тъй като правосъдието ще гарантира, че каквито и правила да приемем, към каквото и законодателство да се присъединим, ще трябва да има някой, който да го прилага. Нека да не забравяме, че във финансово отношение КТБ не се случи заради лошо законодателство, а заради лошо правоприлагане“.

 

Според адвокат Георгиев това означава, че механизмът за сътрудничество и проверка „ще продължава да живее своя живот“. Правилата в него ще важат и за старите демокрации, в които правосъдието е много много по-близко до безукорното, коментира още той пред БНР.

 

„В този смисъл няма да бъдат оправдани очакванията нито на главния прокурор, нито на групата от български евродепутати, които наистина много силно лобират в насока заличаване на участието на България в механизма за проверка и сътрудничество“.

„Малките крачки напред, които се случиха у нас, станаха благодарение на частично изпълнение на препоръки“, категоричен е адвокатът

 

Обвързването на европейското финансиране и правосъдието би трябвало да бъде достатъчно мотивиращо за провеждане на реформи, смята той.

 

„Според мен най-ясното послание е, че няма фиксирани срокове, че проверките и механизмите ще действат, докато се появи някакъв видим напредък. Това е много ясно послание в момента към управляващите българската политика", посочи Теоргиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9593 |22.06.2018 Нов провал на Пламен Георгиев: Съдът прекрати дело за отнемане на имущество за 3.6 млн. лв. на осъден от ”Килърите” . 28| 12023 |25.05.2018 Петко Георгиев: Руската пропаганда е най-голяма в България . 2| 6208 |14.03.2018 Полският президент разкритикува членството на страната си в ЕС . 4| 8130 |05.03.2018 Г. Георгиев: На народа му писна от стабилност, корупция и мутри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads