Реклама / Ads
8| 12036 |04.02.2020 НОВИНИ

Адв. Михаил Екимджиев пред Фрог: Правителството ще реагира срещу Радев чрез прокуратурата

.
Адв. Михаил Екемджиев
Правителството, според мен, ще реагира и чрез прокуратурата, защото не е тайна топлата връзка между някои проправителствени олигарси, които са едновременно и ментори на главния прокурор. Така че, очаквам там да се изостри тона във връзка с образуваните проверки и досъдебни производства спрямо президента.
 

Това каза пред ФрогНюз адвокат Михаил Екимджиев по повод изненадващото заявлението на държавния глава, направено в обръщение към нацията преди минути.

 

"Заявлението на президента Румен Радев, че сваля доверието си от правителството на Бойко Борисов е нов етап от тлеещата от години институционална война между президентството и правителството. Това е акт, който е по-скоро символичен и ще има морално политически последици. Не може президентът да разпуска правителството, както е в някои други държави.






Това е както навремето Боянските ливади на Жельо Желев – показване от страна на държавния глава, че има драстично несъответствие между вижданията на суверена, който той олицетворява. Президентът олицетворява единството на нацията и начина по който е управлявана. Преки юридически последици няма. Не може да се говори за някаква конституционна криза или нещо подобно. По-скоро става въпрос за един морален политически упрек, че така не може да продължава.  Разбира се, това са тежки репутационни щети за правителството.

 

Не може да се каже, че президентът призовава към бунт. За да се каже това той трябва  да призове хората да излязат на улиците, да яхнат самолетите и да свалят това правителство. Очевидно няма такова нещо. Като държавен глава по Конституция той има право на обръщение към народа, има право на своя институционална позиция, която не е задължително да съвпада с тази на парламентарното мнозинство  или правителството. Това е част нормалната парламентарна демокрация и на механизмите, по които може да сработва тази демокрация, при която в случая президентът се опитва да бъде коректив на правителството и доминиращото парламентарно мнозинство.

 

Не мога да изключа и опит за импийчмънт, макар, че там се изисква доста по-сериозно мнозинство, за да се стигне до такова решение. Ще има динамика, в интересни времена ще живеем в следващите няколко дни и седмици.", прогнозира още Екемджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 57171 |04.02.2020 Методи Андреев пред Фрог: Думите на Радев са свързани с тези на Херо Мустафа . 13| 28556 |04.02.2020 Предстои най-голямото американско военно учение в Европа от 25 години . 0| 5347 |04.02.2020 Софийската адвокатска колегия има нов председател . 1| 5876 |01.02.2020 Адв. Грета Ганева: Турските сериали отстъпиха пред новините - пари, власт, изневяра, хазарт...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads