Реклама / Ads
1| 7737 |27.11.2016 НОВИНИ

Адв. Симеонов: Борисов не смее да съди Цветан Василев

.
Константин Симеонов
Адвокатът на Цветан Василев – Константин Симеонов коментира интервюто на банкера и заканите на премиера в оставка Бойко Борисов, че ще съди за клевета Цветан Василев. Ако Бойко Борисов заведе дело, то ще бъде достатъчно публично, че да докажем истинността на думите на Цветан Василев.
 
„В закона пише, че ако в един такъв процес бъде доказано, че твърдението на Цветан Василев е истина, то този, който е направил клеветата, няма как да бъде съден. Ние смятаме, че всички твърдения от интервюто на Цветан Василев са истина и имаме документи, с които да ги докажем. Ако Бойко Борисов заведе дело, то ще бъде достатъчно публично, че да докажем истинността на думите на Цветан Василев“, заяви юристът.

Адвокат Константин Симеонов посочи, че някои от документите касаят Сталийски, но и други хора. По думите му, може да дойде момент, в който Сталийски да твърди, че не познава Бойко Борисов и Делян Пеевски. „Изведнъж такива като него започват да придобиват амнезия за контактите си. Прави му чест, че казва, че са били близки с Цветан Василев, както и че е имал топли отношения с Бойко Борисов“, добави Симеонов.

По думите му, през последните години рекетът в държавното управление по отношение на частния бизнес се е превърнал в основно правило. „Цветан Василев повдига завесата върху тези игрички, които са били за сметка на всички нас. Този рекет касае и големите инфраструктурни проекти в държавата, и по отношение на плащанията спрямо определени фирми, което е свързано с това, че с тези пари е могло да се направи много повече и много повече да бъдат ангажирани и да получават заплати – всичко, свързано с икономиката на държавата“, добави адвокатът.

Той коментира и изказването на Румяна Арнаудова – говорител на главния прокурор Сотир Цацаров, която посочва, че няма как Цветан Василев да бъде разпитван чрез видеоконферентна връзка според българския наказателно-процесуален кодекс.

„Ние на два пъти сме искали такъв разпит – през есента на 2014 г. Получихме един изключително нескопосан отговор от българската прокуратура, подписан от всички трима наблюдаващи прокурори. Това откровение на г-жа Арнаудова е много интересна, защото има разпоредба в НПК“, обясни Константин Симеонов. Той подчерта, че съществува такава възможност, но прокуратурата не желае това да бъде направено. „Г-жа Арнаудова или е неграмотна, или откровено излъга“, коментира още юристът. Преди повече от месец защитниците на Василев са поискали отново подобен разпит, но още не им е отговорено.

Константин Симеонов обясни и детайли около възможностите за разпит чрез видеоконферентна връзка. По думите му обаче няма желание това да стане, тъй като това, за което говори клиентът му може да бъде проверено много бързо и вероятно ще трябва да се образува досъдебно производство, което касае определени хора във властта. Симеонов каза, че може да се извърши проверка по всички документи, които е показвал Василев в интервюто и на базата на тях да се направят проверки за движение на финансови средства, да се разпитат свидетели, да се проверят подписите на лицата, както и по регистрациите на фирмите, включително и в офшорните зони.

„В конкретни случай очевидно задачката, която е поставена на прокуратурата, която се прави на много независима, а всъщност изпълнява определени поръчки, е друга. Аз продължавам да твърдя, че КТБ беше съборена с активното и агресивното участие на прокуратурата в началния етап на разследването и очевидно това е била целта на занятието“, добави Симеонов.

Той каза, че две години и половина след началото на разследването има купища документи, но не е започнало предявяването на материалите по делото. По думите му, фрапантно е, че без да има симптоми за това, че защитниците на обвиняемите правят действия, с които да пречат на досъдебното производство, а забавянето е изцяло заслуга на прокуратурата, са назначени резервни защитници. Адвокатът е категоричен, че ще дойде момент, в който ще стане ясно за какво са харчени пари от КТБ.

Константин Симеонов смята, че действията на прокуратурата са такива, че объркват съда в Белград.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 11703 |27.11.2016 Банев: Лицето на задкулисието са Борисов, Цветанов, Пеевски, Божков . 3| 5872 |26.11.2016 Борисов се кодоши: Данче, кръсти булеварда на пленума на БСП . 0| 4326 |25.11.2016 Ноев: Борисов се прави на пожарникар, вместо да пази страната от бежанците . 3| 7864 |25.11.2016 Само във Фрог: Борисов наредил да се затвори лагера в Харманли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads