Реклама / Ads
20| 14655 |21.10.2019 АКТУАЛНО

Адв.Татяна Дончева пред ”Фрог” за делото „Баневи“: Прокуратурата прави каквото си иска

.
Адвокат Татяна Дончева
Защита на Баневи поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, защото липсват ключови документи и не са направени нужните проверки. Но съдът не прие, че са допуснати съществени нарушения. Прие, че прокуратурата може да прави каквото си иска, да разделя производства и да не търси доказателства. Как ще бъдат разпитвани свидетели като ги няма документите?
 

Това заяви пред "Фрог" адвокат Татяна Дончева, един от шестимата защитници на Баневи, във връзка с днешното разпоредително заседание на делото срещу фамилията.

 

"Обвинението за данъчни престъпления е свързано с доказателства. Това е задължително. Такива са справки по ДДС, дневниците за покупки и продажби и първичните счетоводни документи, послужили за съставянето на други книжа. Такива документи по това дело няма. Изобщо не са събирани. Не е извършена и проверка.

 

Твърди се, че представените материали идват от бившия счетоводител на Баневи, който ги е извадил от някъде, но  няма нито първични, нито данъчни  документи. Как без документална основа ще бъдат разпитвани свидетели, не е ясно. Това бе една от причините по време на разпоредителното заседание защитата да поиска връщане на производството на прокуратурата.

 

Защитата представи пред съда редица искания за документи, справки и необходимостта да бъдат набавени всички нужни доказателства, които в едно такова дело са нещото, без което не може.

 

Прокуратурата е отделила значителна част от материалите в друго производство, което е за присвояване. Иззетите доказателства по него са в 27 чувала. Опитаха се да ни обяснят, че не можело да се използват тези документи, точно защото били отделени.

 

Прокурорите биха могли да си разделят производствата, защото имат това право, но не могат да отнемат на Николай Банев  правото да изиска тези материали, ако желае да се позовава на тях . Съдът се разпореди да бъдат копирани всички отделени материали и да бъдат предоставени на следващото заседание. Ако не успеят да ги копират, делото отново ще бъде отложено без ясна дата за началото му.

 

Не е ясно защо изобщо са разделени производствата на едно за данъчни престъпления и на второ - за присвояване. Има прилика с делото за КТБ, защото се повтаря безумното твърдение, че си присвоил нещо, което е твоя собственост. 

 

Техникът в единия завод твърдял, че Баневи вземали пари от касата, но счетоводителите и касиерите отричат подобно деяние като абсурдно. Няма никакви документи за подобни вземания от касата. И всъщност какво общо има заводски техник в завода с касата? Обвинението се основава върху такива твърдения без документално потвърждение.

 

Делото е изчетено от край до край. По него няма нищо, което прокуратурата би могла да извади публично като доказателство за своята теза с мотива, че имало "голям обществен интерес и защита си позволявала да говори публично", каза още Дончева.

 

Специализираният наказателен съд обяви, че делото ще бъде подновено на 20 ноември тази година.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 18877 |09.10.2019 Т. Дончева: По времето на Цацаров са осъдени 31 хил. лица, а при Борис Велчев-48 хил.- без Специализиран съд . 0| 5274 |09.10.2019 Проф. Огнян Герджиков: Предизборните кампании започнаха с множество нарушения . 23| 11057 |01.10.2019 Скандал в ефир с Волен Сидеров спря извънредно предаването „Референдум“ по БНТ . 13| 12368 |29.09.2019 Цунами от протести в София преди местния вот

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads