Реклама / Ads
10| 3584 |04.01.2021 НОВИНИ

Адв. Велислав Величков: Не бяхме твърде решителни в битката за свободата и правото

.
Велислав Величков
Започна така очакваната Нова година 2021, след като с такова желание и почти безумна радост изпратихме в миналото шантавата и безумна 2020. Но, дали проблемите, рисковете, страховете ни останаха във високосната, която обърка Света? Всъщност най - сериозният проблем, който имаме, след като разбрахме, че не контролираме живота си и не определяме параметрите на свободата си е този със самите себе си.
 

Готови ли сме да бъдем по - отговорни, по - солидарни, по - добри и по - истински в отношенията помежду си, с близките си, с колегите си, с хората, които наричаме приятели, с онова, което имаме като държава? За мен отговорът е НЕ, поне не сега... Защо, след като само преди осем месеца, по време на извънредното положение, всички говорехме как светът се променя към по- добро, хората започват повече да ценят отношенията си, стават по - състрадателни, чувствени, отговорни към природата?


Може би, защото не направихвме нищо в посока собственото ни сближаване, искреност и човечност, след като се успокоихме, че опасността е отминала и го ударихме на гуляй. Може би ,защото не изискахме от държавниците най - после да влезнат в истинската си роля и да работят за общия ни интерес, а не за частните си интереси, не застанахме на страната на лекарите и медицинския персонал, изпратени на първа линия напълно беззащитни и необезопасени, без нужната техника и оборудване, не устояхме на предизвикателсвото да се борим докрай за каузата за независимо правосъдие и върховенство на Правото, не се борихме решително за исканите оставки и решителната промяна на модела на Съдебната власт и политическата система.


НЕ БЯХМЕ ТВЪРДИ И НАСТОЯТЕЛНИ, РЕШИТЕЛНИ В БИТКАТА ЗА СВОБОДАТА, ПРАВОТО и СОБСТВЕНАТА СИ СИГУРНОСТ! Ето поради това не мисля, че нещо съществено ще се промени в личен и обществен план в тази година. Ще си останем на ръба на страха и битката за оцеляване, ще приемем за пореден път да бъдем залъгани от "гъвкави политици" и силови, а не силни държавници, ще приемем подмяната, която ще ни се иска да бъде истинска промяна, но няма да се случи, за огромно съжаление!
В Света промяна ще има. Убеден съм, че този път ще бъде положителна, защото времето за бездействие и тънки политически сметки, в които често бяха заровени лични и олигархични интереси, безвръзватно изтече и вече няма накъде!

 

Гледам с надежда на решителната промяна на управлението в САЩ, които ще напуснат територията на изолационизма и битката с всички, на новия курс на икономическа политика в Китай, на сключеното все пак споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС, на началото на новия планов период в Европа, чието финансиране най - после ще се обвърже със спазването на върховенството на Правото и борбата с корупцията, тоест с битката с кражбата на парите на европейските данъкоплатци... НО, голямата надежда е все пак ваксината и придобиването на колективен имунитет в Световен, регионален и локален мащаб, което, макар и след не по - малко от година, може би ще ни доведе до очакваното с нетърпение връщане към нормалността и социалната близост и активност.

 

И една голяма опасност - все по - засилващите се имперски амбиции на Източните императори Путин и Ердоган, които явно са се насочили към ново пренареждане на "Голямата шахматна дъска", търсейки "Стратегическа дълбочина" за пожизнено управление, това не трябва да се подценява!
В Европа това се проявява най- ярко чрез проекта "Турски поток", който нашият онбашия, похарчил три милиарда евро срещу нищо насреща, предпочита да нарича "Български поток" и иска да бъде господар на несъществуващ хъб, нещо като "директор на водопад". Срещу три милиарда , ние няма да имаме нито газ, нито работни места, нито транзитни такси, нито дори собственност върху тръбите, както се казва пълен валат, но с "висок под"!

 

Тук именно се стига и до отговора на въпроса дали и как ще отстоим суверенитета и пълноправното си и ефективно членство в Европейския съюз. Българската поговорка казва, че от два стола се пада на земята, а на нас отдавна би следвало да ни е ясно, че Русия, Турция и ЕС са три различни стола, а това води направо да разчекване! Да отстоиш националния си интерес при кръстосани имперски интереси в глобалния свят, така, че да избереш свободата и правата пред големите пари и опияняващия диктаторски шепот и натиск е изкуство, което умеят само истинските и почтени държавници. Ние такива нямаме, а дали можем да ги намерим на предстоящите два избора през 2021 година предстои да разберем, но моите надежди не са големи!

 

Все пак, надежда има и тя се казва Гражданско - политически пакт за конституционни промени, който ще бъде предложен тази година, а в условията на изострено обществено внимание и поне две предизборни кампании неговата реализация ще има много по - голям шанс за успех от всяка друга година.


"Изчистете правосъдието и то ще изчисти всичко останало", каза ни го Моника Маковей през 2015 година, а ние, от Инициатива "Правосъдие за всеки" го повтаряме неуморно от пет години, и определено няма да се откажем. Е, дано все пак се случи, ако не тази година, то най - късно следващата!
Честита НОВА 2021 година!

 

Адвокат Велислав Величков, Фейсбук

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 3773 |03.01.2021 Лекар: Досега бяхме в отбрана. Ваксината позволява да атакуваме врага . 52| 6118 |17.12.2020 Велислав Минеков: В случай, че обединението е невъзможно /до 23.12./, прекратявам моето политическо и гражданско съучастие . 2| 4668 |19.11.2020 Велислав Величков: Скандално е, че прокуратурата започва да замества парламента . 13| 6733 |05.11.2020 Проф. Велислав Минеков: Борисов предпочете агонията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads