Реклама / Ads
12| 8113 |07.02.2020 НОВИНИ

Адвокат Христо Ботев: Абсурд е Русия да пази Цветан Василев в Сърбия

.
Адв. Христо Ботев
Няма никакви данни Русия да пази Цветан Василев. Абсурдно е Русия да се намесва в Сърбия заради господин Василев. Няма основание. Това заяви адвокат Христо Ботев в отговор на въпрос възпрепятства ли Русия екстрадицията на ексбанкера от Сърбия.
 

Ако има данни за него - да се изнесат, но адвокат Ботев не вярва на чак такъв геополигически мащаб Русия да се намесва в издирването на Цветан Василев.


По думите на адвокат Ботев пред bTV думите на главния прокурор Иван Гешев са пресилени. Той не вярва, че Русия въобще има нещо общо в случая. Всичко, свързано с Русия, звучи негативно и в момента се цели да се покаже на американците, че Василев е човек на Русия, обясни защитникът.


Според адвокат Ботев въпросът не е на държавата Сърбия, а процедурата по екстрадиция е в съдебна фаза. Тези думи са атака срещу съдебната система на Сърбия. Може да не видим никога резултат, защото ние вървим по една по-особена процедура и е много важно, че в процедурата държавата и съдът имат право да преценят дали конкретно лице е извършило престъпление, за да бъде екстрадиран, обясни Ботев.

 

Има  взаимно противоречащи действия на прокуратурата. Делото КТБ бе внесено задочно спрямо него. Прокуратурата реши, че няма нужда от лично участие. Това не било пречка, да се гледа делото. И сега прокуратурата бърза да го върне. Какъв е проблемът?, попита адвокатът.

 

Цветан Василев е установен още от 2014 г. в Белград, той не е издирван и се намира там. Няма право да напуска Сърбия, там е със семейството си, здрав е, но малко изгубил надежда от това, което се случва в България, обясни защитникът му.

 

Припомняме, че вчера бившият сръбски премиер Зоран Живкович заяви, че "издирваният от Интерпол български бизнесмен Цветан Василев финансира партията на сръбския президент Александър Вучич и политическата формация на външния министър Ивица Дачич". 

 

Нямам информация дали финансира партията на Вучич. "Абсурд е Цветан Василев да финансира партии в Сърбия", категоричен беше адвокатът. Този бивш премиер на Сърбия периодично се появав в позиционни издания с едни и същи думи, атакувайки президента. Това е една песен, на която никой не обръща внимание. Четири-пет години този човек прави изявления и никой не обръща внимание, обясни атаките на бивш премиер адвокатът.

 

По отношение на екстрадицията на бизнесмена Васил Божков, адвокат Ботев коментира, че всичко зависело от конкретната държава: Доброволно Васил Божков не би се върнал, няма и за какво да го прави, посочи той. По думите му обаче случаите на Цветан Василев и Васил Божков са аналогични.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 13893 |06.02.2020 Адвокат: САЩ не атакува вредната ”муха” . 9| 5391 |05.02.2020 Христо Иванов: ВСС трябва да изясни има ли данни за корупция на Миталов . 0| 5347 |04.02.2020 Софийската адвокатска колегия има нов председател . 2| 4516 |31.01.2020 Иво Христов призова за етични стандарти в използването на изкуствен интелект

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads