Реклама / Ads
27| 6532 |19.11.2013 НОВИНИ

Адвокат Хаджигенов: Проектозаконът за МВР показва, че властта няма да се предаде без бой

.
От полицейска държава ние се превръщаме в милиционерска. По същество е копиран сегашния закон, в който с малки добавки за насилието, протестите и използване на белезници от полицаите се получанва новия. Така коментира новия проектозакон за МВР адвокатът по наказателно право Николай Хаджигенов в "Лице в лице" по bTV.
 

Хаджигенов бе категоричен, че с проекто-закона ще се превърнем в милиционерска държава. „Полицаи имаме само на хартия. Последния закон по времето на социализма не беше толкова рестриктивен. Сега имаме 64 000 на заплата. Какво ще правят тези доброволни отряди. Отрядите на Расате и другите е неофашизъм. В Наказателния кодекс има състав, но прокуратурата не ги четат. Незаконно е полицаи да искат лични карти и да записват лични данни. Това се случва в момента. Най-големите нарушения са всеки униформен да спира и: „Дай си личната карта”. Това действие е незаконосъобразно. Сега са добавили още 3-4 такива случаи. Добавили са си сега полицията бие на общо основание. Огромно полицейско насилие има в държавата”, коментира Хаджигенов.

Според него не е нормално изборът на главен прокурор да се премести от ВСС в НС. „Само ще се премести сделката. В парламента всичко е въпрос на сделки. Трябва публичност и проверки, както е в САЩ. Набъркат ли се политици в съдебната власт няма съдебна власт.”,

Властта няма да се предаде  без бой. Те се готвят да смажат протестите, като използват този закон. Готвят досиета, ходят по къшите правят политически досиета, правят се доброволни отряди, има задържане под стража , полицаите винаги могат да се оправдаят с насилие и заплаха срещу тях,  каза още Хаджигенов.

Вече се вземат и ще могат могат да се проверяват личните документи, на който и да е При всички случаи дори да се оплачем на прокуратарута или армейския поп ,резултатът ще е един и същ. Сега полицейското насилие се превърна в ежедневие, смята адвокатът. По думите му се създава армия от нещатни агенти. А на всичко отгоре този проектозакон се проправя тихомълком, без обществено обсъждане и дискусии.

Kогато се променя закона за МВР означава, че една власт не се сеща за друга мярка за да остане на власт. Коктейлът между глупост и корупция е станал кипящ и трябва да се излее от чашата, посочи доцент Атанас семов.

Властта няма да се предаде  без бой. Те се готвят да смажат протестите Готвят досиета, ходят по къшите правят политически досиета Праовят се доброволни отряди, има задържане под стража , обясни още Хаджигенов.

За първи път се появява правомощие на МВР за ограничаване на обществени изяви като протестите. Може публично да забранява такива изяви под мотото, че има заплаха за обществения ред, посочи и адвокат Йонко Грозев от ДБГ.

Тези четири месеца показаха, че ние сме граждани. Протестиращите са истинското ново гражданско общество, завърши комантара си по проектозакона и срещу кого е насочен Хаджигенов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6131 |19.11.2013 Адвокати на „Килърите” искат Цветан Цветанов в съда . 33| 6228 |13.11.2013 Бисеров на разпит в следствието с двама адвокати . 8| 6802 |12.11.2013 22-ма адвокати защитават "Килърите"; отложиха делото . 6| 6136 |02.11.2013 Арестуваха полицаи и адвокат за искане на подкуп

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads