Реклама / Ads
2| 4945 |25.04.2019 НОВИНИ

Адвокат Марковски: Между 30 и 40% от затворниците са роми

.
Марин Марковски Източник: БГНЕС
Затворниците от ромски произход са между 30 и 40 процента, каза адвокат Марин Марковски пред БНТ.
 

Събеседникът на медията посочи още, че това е процентът на тези лишени от свобода, които се определят като роми. "Сред тези хора има и такива, които се определят като българи и това е тяхно право", каза още той.

 

"Не искам да обобщавам всички роми. След тях има и учители, и лекари", каза още юристът.

 

Той коментира и делото срещу убиеца на Виктория: Нашият закон задължава съдиите, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, доживотната присъда да се замени с 30 години. За мен това не е справедливо.

 

Той обясни, че причината за подобна присъда са правилата на Европа, а именно че не трябва да има тежка репресия. Марковски посочи, че българското законодателство не може да се индивидуализира. Тук трябва да има доживотна присъда без право на замяна, категоричен бе той, допълвайки, че трябва да се направи промяна в Наказателния кодекс.

 

Когато всеки зверски престъпник си каже "Признавам си", му заменят присъдата с 30 години максимално, обобщи настоящата ситуация адвокатът.

 

Той допълни, че често осъдените на 30 години затвор могат да бъдат помилвани, като наказанието им бъде намалено с няколко години. Марковски допуска, че това може да се случи и със Северин. По тази причина той отново настоя за доживотна присъда без замяна.


Европейският съюз казва, че не бива да има доживотна присъда без замяна, но милостта на европейските институции няма отношение към зверските престъпления в България, категоричен бе той.

 

Марковски изтъкна, че Северин се е измъкнал чрез закона, тъй като е доказано, че именно той е извършил престъплението, така че съдът в действителност няма нужда от неговото признание.

 

Марковски определи думите на адвоката на Северин Иван Дойнов, че ще иска по-малко наказание, като добро изпълнение на адвокатските му задължения. Той е длъжен да направи това, което може, за да защити клиента си, обясни той.


Марковски обясни и за катастрофата на Местан: По отношение на мерките за неотклонение спрямо лидера на ДОСТ Лютви Местан, който причини катастрофа, при която загина 6-месечно бебе, адвокатът уточни, че те всъщност не са наказание, а възможности, с които разполагат институциите, за да гарантират, че Местан ще се явява на следствието.

 

Той заяви, че смята отнемането на книжката на политическия лидер за разумен процесуален акт и въпреки че изрази съмнение, че Местан ще тръгне да кара, се съгласи, че принципът трябва да се спазва.

 

Марковски обясни, че забраната за напускане на страната е свързана с възможността обвиняемият да се укрие. Дали Местан има къде да го направи, не е моя работа, посочи той и подчерта, че основният въпрос е какво точно се е случило в катастрофата, защото това ще е определящо за наказанието.

 

Инцидентът с Местан не бива да се представя в светлината на кървавото злодеяние на Северин, категоричен бе той и обясни, че често при пътни инциденти целта на наказанието не е отмъщение, а превъзпитание.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5154 |23.04.2019 Адвокатите няма да са доносници на ДАНС . 3| 4266 |23.04.2019 Започва строежът на АМ ”Хемус” в отсечката между Боаза и пътя Русе-Велико Търново . 2| 4840 |22.04.2019 Адвокати искат да знаят на кого е звънял Местан след катастрофата . 0| 3928 |22.04.2019 Днес ще е слънчево с температури между 16 и 21 градуса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads