Реклама / Ads

17| 6496 |24.11.2014

Адвокат Менков: КТБ е била в добро състояние, не е трябвало да я затварят

.
Менко Менков
"Разпоредбата на чл.11 ал.6 на Закона за банковата несъстоятелност е императивна и съдът нямаше друг избор, освен да спре производството по несъстоятелност на КТБ". Това каза пред журналисти адвокат Менко Менков, представляващ дружеството „Бромак” ЕООД, предаде "Фокус".

„От тук нататък спорът основно ще се пренесе във Върховния административен съд (ВАС), където ние своевременно сме депозирали жалба - дружеството „Бромак” ЕООД, което е мажоритарен собственик на акции КТБ", каза още той.

 

Според адвокат Менков, във ВАС има депозирани десетки жалби срещу отнемането на лиценза на КТБ и допълни, че жалбите са срещу БНБ.

 

Менков обясни, че подадените жалби са подадени освен от акционери и от вложители в банката.

 

„Вложителите не спират да търсят контакти с нас”, каза адвокат Менков. По отношение на производството във ВАС, той заяви, че според него то следва да се развие бързо.

 

Текстът на чл.11 ал.6 на Закона за банковата несъстоятелност гласи, че в случаите, когато актът на Централната банка по чл. 9, ал. 3 не е влязъл в сила поради обжалването му по съдебен ред,съдът спира производството до приключване на административноправния спор.

 

Оттук нататък спорът основно ще се пренесе във Върховния административен съд (ВАС), където ние своевременно сме депозирали жалба - дружеството „Бромак” ЕООД, което е мажоритарен собственик на акции в КТБ“, каза още той. По думите му, във ВАС има депозирани десетки жалби срещу отнемането на лиценза на КТБ и допълни, че жалбите са срещу БНБ.

 

Менков обясни, че подадените жалби са подадени освен от акционери, и от вложители в банката. „Вложителите не спират да търсят контакти с нас”, каза адвокат Менков. По отношение на производството във ВАС той заяви, че според него то следва да се развие бързо.

 

„Оплакванията ни са множество. Повече от две седмици екип от повече от 20 адвокати денонощно е работил по обжалването на отнемането на лиценза на КТБ. В оплакванията ние твърдим не само че тази банка не е била за затваряне, ами че е в едно изключително добро финансово състояние към дата 20 юни 2014 г. Едно от основните ни оплаквания, извън тези чисто процесуални оплаквания, които считаме, че неправомерно УС на БНБ е заседавал, е, че квесторите, които са назначени в КТБ, са некомпетентни да заемат тези длъжности”, каза още Менков.

 

Той допълни, че основното възражение на „Бромак” ЕООД, касаещо материалната незаконосъобразност на взетото решение от УС на БНБ, е за т. нар. капиталова неадекватност на КТБ. Менков заяви, че според „Бромак” ЕООД, до 20 юни ръководните органи на КТБ и действията, които те са извършвали, не водят до капиталова неадекватност на банката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. "Еболата" на българина всъщност била малария 2| 4250 |21.11.2014 . Адвокатът на Златанов: След тефтера да не изчезне и той! 4| 5148 |21.11.2014 . Адвокат: Затворът е школа за нови престъпления 3| 4065 |18.11.2014 . Нарязаха гумите на над 100 автомобила в Бургас 3| 3934 |17.11.2014

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ