Реклама / Ads
0| 4870 |07.12.2016 НОВИНИ

Адвокат поиска от съда СРС-та, уличаващи Д. Узунов в склоняване към лъжесвидетелстване

.
Димитър Узунов
Софийският градски съд (СГС) ще изиска протоколите от веществените доказателствени средства по прилаганите спрямо съдийката от Раднево Люба Петрова специални разузнавателни средства (СРС), които не са приложени по делото срещу нея, се разбра на заседанието днес.
 

От тях защитата на Петрова твърди, че ще стане известно, че съдийката е разговаряла с представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов. Като свидетел по дело срещу друг магистрат от съда в Раднево - Евелин Драганов, който е обвинен за закана в убийство към съдебен служител.

Преди около месец като свидетел по делото срещу Драганов, вече бивш съдия, Люба Петрова заяви пред съда, че Узунов я склонявал да лъжесвидетелства и да твърди, че е очевидец на отправените от Драганов закани за убийство. В замяна срещу това Узунов обещал помощ на Петрова по делото срещу нея, пише още "Дневник".

Съдийката е обвинена в извършването на четири престъпления - по служба, подбуждане към лъжесвидетелстване, лъжесвидетелстване и за нарушаване на Закона за кредитните институции. Веществените доказателствени средства, поискани от адвоката й, са останали в прокуратурата. Според Петрова по време на разследването спрямо нея са прилагани СРС и те ще послужат за доказателство за водени разговори с Узунов.

По твърденията на съдията, Софийската районна прокуратура започна проверка, която ще приключи в законоустановения срок от два месеца.

В съдебната залата днес адвокатът на Петрова - Менко Менков поиска отвод на прокурора по делото - Клементина Паличева. Причината - съмнения в нейната безпристрастност. Адвокатът изтъкна, че Паличева работи от една страна по делото срещу Евелин Драганов, по което Петрова е свидетел, а от друга - е изготвила обвинителния акт и срещу самата Люба Петрова.

От своя страна наблюдаващият прокурор Клементина Паличева поиска от съда да отстрани временно от длъжност Люба Петрова по реда на наказателнопроцесуалния кодекс. Петрова беше възстановена на работа от съдийската колегия преди няколко седмици.

Съдът обаче не уважи нито искането на обвинението, нито на защитата.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3808 |07.12.2016 Прокуратурата поиска 2 г. условна присъда за Владимира Янева . 1| 4120 |07.12.2016 Адвокати: Делото за Тютюневите складове е пълно с прецеденти . 1| 4618 |03.12.2016 Българските социалисти поискаха промени в ЕС . 0| 3866 |25.11.2016 Адвокатът на съдената акушерката налетя на бой на прокурора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads