Реклама / Ads
2| 4716 |16.11.2019 НОВИНИ

Адвокат: Причините за смъртта на дете в болница са по-важни от анатемосването на един лекар

.
Адвокат Христина Николова
Не е важно само да има наказания, а да се изследват причините защо се е стигнало до тук, за да не се повтаря подобен случай. Не е целта да се анатемоса един или друг лекар.
 

Това заяви пред бТВ адвокат Христина Николова във връзка със смъртта на 3-годишно дете, което е посетило 3 болници преди фаталния край.

 

Министерството на здравеопазването проверява три столични болници заради смъртта на момченцето след писмо на родителите, разгласено от телевизията. По думите им детето е имало остра вирусна инфекция, впоследствие и сепсис. По думите им чакането за прием в болница с часове се оказало фатално.

 

„Първият проблем възниква още сутринта при първото посещение в педиатрията. За мен е много важно да се изясни причината защо детето дори не е прегледано”,  обясни адв. Николова.

 

Според нея се касае за бездействие на медицинския екип, както и за организационен проблем – не е имало свободен лекар, който да прегледа детето.

 

„Проверката трябва да се концентрира върху тези два въпроса и да ги изясни. Ако е налице немарливо бездействие, то безспорно се касае за медицинска грешка. Ако е налице организационен проблем, то сериозно трябва да се замислим защо има толкова малко педиатри в една основна педиатрична болница”, каза още адвокатът.

„Второто посещение в болница „Лозенец” ме изумява. Там детето е прегледано от специалист и е върнато вкъщи”, допълни Николова.

 

По думите й е важно на проверката да присъства представител на родителите, за да може да няма нищо потулено и да се установи истината.

 

Адвокат Николова обясни още, че делата за медицински грешки в България се увеличават, което е показател, че хората все повече търсят правата си.

„Наложително е изпълнителите на медицинска помощ да започнат да говорят с родителите и да променят отношението си към тях. Когато има допусната грешка, да не се стига до съдебни дела, защото от това печеливши няма”, на мнение е Христина Николова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4342 |07.11.2019 Вероятно здравословен проблем е причина за смъртта на матроса във Варна . 2| 4338 |31.10.2019 ”Ислямска държава” потвърди смъртта на Ал Багдади и избра нов лидер . 0| 4105 |31.10.2019 Влаков пожар в Пакистан причини смъртта на близо 70 души . 0| 4104 |29.10.2019 Издирват двама братя за смъртта на 39 мигранти в камион

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads