Реклама / Ads
4| 4953 |20.11.2019 НОВИНИ

В България има 65 структури за борба с корупцията, но само 1% постъпили сигнали от тях

.
Роман Василев и Емил Георгиев
Адвокат Емил Георгиев и бившият прокурор Роман Василев се изправиха един срещу друг по темата за номинирания Сотир Цацаров за председател на антикорупционната мега структура КПКОНПИ. Докато Василев пламенно защитаваше новия кандидат за поста, Георгиев подреждаше безмилостни факти за съмнителните практики и липсата на отчети от страна на комисията.
 

Емил Георгиев:

Иван Гешев още не е утвърден на поста главен прокурор, президентът все още не се е произнесъл. Сотир Цацаров е само номиниран, въпреки, че всичко сочи че ще бъде избран. Първо трябва да се запознаем с неговата концепция

Иван Гешев даде много висока оценка на Цацаров и даде заявка да надгради това което е създадено, т.е. втора нула, защото до сега е изградено нула.

Цацаров ще бъде втори главен прокурор на практика, това заяви  в народното събрание човекът със счетоводния прякор

Има разпръснати компетенции  и с това влизаме в българската приказка „много баби – хилаво бебе“.

Ще възразя на г-н Роман Василев, защото КПКОНПИ упорито отказват да дадат информация нито за събраното, нито за похарченото от тях. Дори по ЗДОИ тях ги съдят, за това че не дават такава информация. Надяваме се г-н Цацаров да промени това.

Виждаме го и в последния доклад по мониторинга,

Продължаваме да чакаме резултати, но от къде да дойдат те след като прокуратурата и КПКОНПИ са взаимосвързани.
Пример ще дам със скандала „къщи за тъщи“, така му е формулирано обвинението, че да не отключва процедура за КПКОНПИ и за отнемане на имуществото му.

От „Правосъдие за всеки“ винаги сме казвали, че президентът има ход. Чест му прави, че не се произнесе с онази скорост, с което даде възможност да лъсне това, че избора на Гешев е предопределен. Нито един от двамата не са се доказали като шампиони на правото, напротив там където е било възможно, са рушили.

 

Роман Василев:

Мисля, че Цацаов е много разумна кандидатура, с оглед работата в КПКОНПИ. Дълго време като ръководител на някои отдели в районната прокуратура съм работил с тази институция. Намирам го за логично и оправдано.

Не съм съгласен, че КПКОНПИ няма никакъв резултат, аз прочетох докладите им – те дават огромен размер не само на обезпечено, но и на реално отнето имущество. Това показва, че всички искаме нещо повече, но резултата е друго, което зависи от събиране на доказателства.

Наслушали сме се на много глупости от депутатите и това е поредната глупост на човека със счетоводния прякор, че това ще е втори главен прокурор. Главния прокурор е един.

Да видим концепцията и да тогава да говорим. В САЩ ролята на КПКОНПИ я играят маршалите, в Англия е друго. В другите държави е структурирано по различен начин.

КПКОНПИ трябва да има отчет като едно търговско дружество какво е изразходвало и какво е иззело.

В България има над 65 контролни органи в прокуратурата, но под 1% са постъпилите сигнали от тези органи. Питали сме ги „Колеги къде сте?“. Прокуратурата не може всичко да прави, нито е бърза помощ, нито пожарна, тя работи когато някой даде.

Президентът спазва Конституцията. Той може и е длъжен да издаде указ защото е спазена процедурата, но може и да сезира КС, след като издаде указа.

В правото, когато няма срок, обществения интерес притиска за срока.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3903 |19.11.2019 Позиция на общинските съветници от групата на ”БСП за България” в СОС . 3| 4044 |19.11.2019 Емил Караниколов: Турските инвестиции в България достигат един милиард евро . 8| 4797 |19.11.2019 Опасна дейност за създаване на македонско малцинснство в България . 3| 5771 |19.11.2019 Добрин Иванов за болничните: Прецакването на системата е национален спорт в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads