Реклама / Ads
14| 7039 |19.09.2011 НОВИНИ

Адвокат на Трактора атакува новия шеф на СГС

.
Върховният административен съд (ВАС) ще реши в срок за жалбата на Величка Цанова срещу назначението от Висшия съдебен съвет (ВСС) на Владимира Янева за административен ръководител на Софийски градски съд (СГС).
 

 

Нито Цанова, нито Янева се явиха днес в съда. Двете бяха представлявани на заседанието от адвокати, като защитник на Янева е адвокат Румен Еленски, който представляваше и Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси, а интересите на Цанова защитава Ина Лулчева. Лулчева е част от отбора защитници и на сочения за "Октопод" Алексей Петров-Трактора. Именно в СГС се очаква всеки момент да влезе делото срещу бившия милиционер, който е обвинен в извършването на тежки криминални престъпления.

 

Лулчева заяви пред съдиите, че ВСС е приел процедура, в която са посочени 13 критерия, по които трябва да бъде избран административния ръководител на СГС.

 

Защитникът на Цанова отбеляза, че в протокола от заседанието няма конкретни обсъждания въз основа на тези критерии, както и че мотивите за избор на кандидатите е трябвало да се обвържат с тях.

 

Според Лулчева окончателното решение на ВСС е станало не след избор, в истинския смисъл на думата, а след формално повторно гласуване. Освен това, по думите на адвокат Лулчева може да става дума едва ли не за „нищожност на акта" на избирането.

Тя посочи още, че от протокола на заседанието не могат да се разберат мотивите, с които Янева е била предпочетена пред Цанова. Адвокатът заяви, че след като определена организация има относителна самостоятелност и вътрешни правила, те трябва да се спазват.

 

ВАС обаче може само да прецени дали процедурата е била законосъобразна. Лулчева се позова на чл. 169 от Закона за съдебната власт и посочи, че и за двете кандидатки за поста комплексните оценки са били „много добър".

 

Адвокатът подчерта, че за Цанова е имало едно единствено негативно изказване, касаещо подписка, в която тя е участвала в подкрепа на недоволни съдии от дейността на ВСС. По думите на Лулчева целта е решението на ВСС за назначаване на административен ръководител да бъде най-целесъобразно и ефективно.

 

Три страни обаче - адвокат Румен Еленски, защитник на Янева, представител на ВСС и прокуратурата смятат жалбата за неоснователна.

 

Тричленният състав на ВАС със съдия докладчик Юлия Ковачева ще се произнесе по жалбата на Величка Цанова след съвещание като препоръчителният срок е един месец.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 10268 |15.09.2011 Плевен надмина Перник по простотии, кани Трактора на тържества . 29| 5448 |09.09.2011 Новият министър: Магистралите остават приоритет! . 8| 5889 |08.09.2011 Бисер Петков стана новият шеф на НОИ . 21| 7585 |25.08.2011 Задържаха Ицо Байков, новия крупен наркобос

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads