Реклама / Ads
4| 4966 |18.07.2019 НОВИНИ

Адвокати искат с подписка оставката на Данаил Кирилов

.
Данаил Кирилов Източник: БГНЕС
Седемдесет и двама адвокати, членове на Фейсбук общност на българските адвокати (ФОБА), поискаха оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.
 

"Поредна и последна причина за това наше искане беше посещението му във Върховния касационен съд, където той освен неадекватно поведение показа и фрапиращо непознаване на нормативната уредба, уреждаща процедурата по разпределение на дела", посочват в мотивите си с искането за оставка адвокатите.

 

"Това посещение, заснето от журналисти, беше повод за осмиването му в националните медии, юридическите среди и въобще в обществото. Поради това считаме, че с действията си като министър и като вписан адвокат той постоянно уронва престижа на адвокатурата, както и въобще на юридическата общност", се казва още в писмото.

 

Освен това юристите предлагат, ако Софийската адвокатска колегия (САК) прецени, че с действията си Кирилов е извършил дисциплинарно нарушение като адвокат, да бъдат предприети действия срещу него. По преценка на САК Кирилов може да бъде наказан с "порицание", да му бъде отнето правото да практикува за определен период от време или изцяло да бъдат отнети адвокатските му правомощия.

 

Писмото е подписано от 72-ма адвокати, професионалисти в различни области на правото. Документът е внесен в САК и до премиера Бойко Борисов, който може да отстрани Данаил Кирилов от министерския пост.

 

При посещението във Върховния касационен съд на 3 юли министър Кирилов призна, че за първи път е свидетел на случайно разпределение на дела, но добави, че предварително е прочел информация как работи тя и кой поддържа системата.

 

Освен това настоя за независим одит, като обясни, че той се прави от т.нар. бял хакер - експерт, който трябва да подложи на тестове системата, да покаже какви са дефектите в нея и да даде решение за тях.

 

Подписката на адвокатите е първата, с която се иска оставката на министър Кирилов.

 

Той самият се закани, че ще си тръгне от поста, но по друг повод - ако евронаблюдението върху правосъдието и вътрешния ред не отпадне до края на мандата на комисията "Юнкер". Известно е, че мандатът на еврокомисията под ръководството на Жан-Клод Юнкер изтича в края на октомври.



Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4330 |18.07.2019 Пуснаха обвиняемия за хакерската атака в НАП срещу подписка . 3| 4066 |18.07.2019 Туроператорите искат да ги извадят от наредбата за касовите апарати . 19| 8743 |18.07.2019 Адвокатите на Кристиян: В ГДБОП часове наред са го притискали да се признае за виновен . 4| 4757 |05.07.2019 Министърът на образованието разкритикува ректорите, че искат повече пари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads