Реклама / Ads
2| 5080 |19.02.2019 НОВИНИ

Адвокати излизат на втори протест с мотото ”I can’t ДАНС”

.
Адвокатите настояват законът да бъде променен спешно.
След като протестът на адвокатите срещу изискването да докладват пред ДАНС не получи почти никакво внимание, а аргументите им изобщо не бяха чути, в петък организират още по мащабна акция отново с мотото “Адвокатите не са доносници” и “I can’t ДАНС”.
 

Всеки адвокат трябва да докладва пред ДАНС, ако се усъмни, че негов клиент има намерения да извърши съмнителни операции или сделки. Това изискване стана причина седмицата да започне с протест на адвокатската гилдия.  Юристите се събраха пред сградата на Висшия адвокатски съвет с плакати “Адвокатите не са доносници” и “I can’t ДАНС”.

 

“Гилдията е бясна, искат да бъдат чути ясно и да заявят, че новият закон напълно противоречи на идеята за независима адвокатура.“ казва адвокат Николай Хаджигенов.

Законът за мерките срещу изпирането на пари, който влезе в сила на 31 декември, предвижда редица фирми и неправителствени организации да обучават персонала си как да разпознава съмнителни клиенти. Това също трябва да бъде декларирано и пред ДАНС.

 

“Висшият адвокатски съвет буквално е проспал, че правителството иска адвокатите да сме доносници на собствените си клиенти. Предишният опит беше през 2011 година. Адвокатите не могат да докладват за собствените си клиенти. Всичко това е покрито под адвокатската тайна", коментира Хаджигенов.

 

Адвокатите настояват законът да бъде променен спешно и юристите да бъдат изключени от списъка на лицата, които са длъжни да докладват информация, получена от клиентите им. Следващата им стъпка е национална стачка.

 

От Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) съобщиха в понеделник, че председателят му Ралица Негенцова и главният му секретар Стефка Въжарова са провели спешна среща с шефа на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов. На нея е взето решение за разширена среща между представители на адвокатурата и парламента, за да се подготвят нови промени в закона, изключващи адвокатите от обхвата на новите спорни изисквания. Това обаче предизвика още повече гневът на протестиращите адвокати, които свикват нов протест на 22 февруари.

 

Ето целият им призив, публикуван от Фейсбук общност на българските адвокати:


Уважаеми колеги,
вчера никой от ВАдвС не пожела да се срещна с адвокатите, които подкрепиха протеста на колегата Хаджигенов и искането му за подготовка на стачни действия за решаване на проблема със ЗМИП. Никой не пожела да обясни на обикновените адвокати, 13 хиляди човека, защо не се взе становище по скандалните текстове в ЗМИП, защо не се реагира до последния възможен момент от представителните ни органи, защо не се внесе конституционна жалба срещу възможно най - репресивния за професията ни текст, силно застрашаващ и гражданските права на клиентите ни. Не пожелаха да ни обяснят и какво налага разговори с ДАНС за това как да се заобиколи правилника за приложение на Закона, вместо да се инициира мощно и веднага неговата промяна.

 

Както винаги в подобни ситуации, ВАдвС лично неговият председател се покриха и предпочетоха да се отдадат на тихата дипломация с ДАНС и депутата Кирилов, който лично прокарва такива норми, като шеф на Правната комисия. Явно спасението на адвокатската чест и независимост е оставено в нашите си ръце и ние трябва ясно и силно да заявим несъгласието си да бъдем превръщани в доносници на тайните служби, а именно - ПРОТЕСТ, а ако той не е достатъчен, ще се нарича и БУНТ чрез адвокатска стачка! В събота е насрочено редовното ОСАС, което е добре да превърне в абсолютен приоритет решаването на този проблем и да вземе решение за подготовка и начало на ефективни протестни действия и да задължи ВАдвС да внесе конституционна жалба срещу тези текстове в ЗМИП и правилника за приложението му, с които се засягат правата ни! Ние пък, заедно с делегатите, които пожелаят да се включат, ще се съберем пред офиса на ВАдвС предишния ден, 22.02. - петък, в 16ч., за да внесем писмено това искане до ВАдвС и ОСАС, а после ще отидем до Съдебната палата, където е не само работното ни място, но тя е и символ и еманация на независимата съдебна власт, част от която по конституция е и Адвокатурата, за да заявим своите искания и да бъдем чути от властта, преди да преминем към ефективен протест!

 

Каним всички адвокати от страната, които мислят, че е настъпил преломен момент за защита на Правото, правата и свободната адвокатура, нека сложим символно тогите и да видят, че ние няма да отстъпим този път, защото защитаваме правата на хората и независимото правосъдие, което би било застрашено, ако адвокатите станат зависими доносници на тайната власт!

 

Какво казаха по време на протеста си вчера адвокатите може да видите в краткото видео, публикувано от радио "Свободна Европа".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4053 |05.02.2019 „Системата ни убива всички“: Всеки втори с нов ТЕЛК е ощетен, оставка за Ананиев . 2| 4167 |04.02.2019 Хора с увреждания излизат отново на протест заради новите правила на ТЕЛК . 3| 4137 |04.02.2019 Защитници на Лозан Панов излизат на протест . 0| 3670 |03.02.2019 Ученици от 13 гимназии ще се състезават във втори кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads