Реклама / Ads
15| 7065 |07.10.2012 НОВИНИ

Адвокати на "Килърите" бранят подопечните си като Матросовци

.
делото "Килърите" е едно от най-големите и шумни дела
Смущаваща е невероятната активност и желание на обвиняемите (не на защитата, която трябва да направи всичко в задълженията си), да минат за политически жертви и жертви на скалъпени процеси, опонира им журналистът Огнян Стефанов.
 

Няма интерес за протакане на делото, напротив има желание да се изяснят фактите, обяви по ТВ 7 адвокат Лъчезар Таков

Иво Найденов, адвокат на един от главните обвиняеми по делото Килърите Петър Стоянов-Сумиста, отрече да има СРС-та за това, че Сумиста заявил как ще прави всичко възможно, за да си вдига кръвното и да протака делото. Твърдяло се, че организираната престъпна група била сформирана заради убийството на Ю. Галев, но след това започнал "трилър", в Шумен започнали да се явяват свидетели, които да говорят някакви неща, които не били истина.

Има такива СРС-та и те не са тайна, заяви журналистът Огнян Стефанов, един от наблюдателите на мегапроцеса. Журналистката Катя Илиева го потвърди и добави, че делото в Шумен започнало от показанията на анонимен свидетел, който през август 2010 г. разкрил подробности около убийството на шуменския бизнесмен Румен Рачев. В кориците на самото дело нямало и дума за убийството на Ю. Галев. Предисторията е тази, настоя адвокат Найденов.

Това, че историята е свързана с убийството на Р. Рачев беше потвърдено и от адвокат Таков. 

Освен ДНК-експертизи, свързани с преките извършители на престъплението, има и техническа, която доказва, че т.нар. Кеца е ползвал преки телефони със Сумиста и с прекия извършител, който се казвал Филев. Според Найденов се вадели от контекста някакви детайли.

Според журналистката Катя Илиева единственото, което няма, е камера, заснела престъпленията, всичко друго било налице.

Фактът, и то безспорен, е, че има три убийства, но нито едно доказателство, което да уличава П. Стоянов-Сумиста. Уликите били косвени, каза и Таков.

Тези неща трябва да се доказват и оборват в съдебната зала. По-важно е, че в страната за 20 г. се настани организирана престъпност, която в другите държави е завоювала място за 100-120 години. Причината - недобра работеща правораздавателна система и неактивно гражданско общество и неясна политическа позиция за мафията, обобщи журналистът Огнян Стефанов. Сега за пръв път в страната се посяга на организираната престъпност, тя е свързана по-някакъв начин с политическата класа. Затова тези процеси са шумни, каза той. Смущава ме сега невероятната активност и желание на обвиняемите, (не на защитата, която трябва да направи всичко в задълженията си), да минат за политически жертви и жертви на скалъпени процеси, каза Стефанов.

Според Таков не било вярно, че 20 години нищо не било правено. По този начин се работело от 2003-2004 г. Той заяви, че държавата създала банка от свидетели, които можели да дават показания по няколко дела. 

От огромно значение е, че хората, били години наред близо до Сумиста, са дали съгласие да разкажат за дейността му, малцина биха го направили, репликира Катя Илиева. Обидно е тези хора да се наричат лъжесвидетели, заключи тя.

Вие ни бъркате с някого, ние не сме адвокати на никого, каза Стефанов. Искаме да обясним, че в тази държава някой се опитва да води борба с организираната престъпност. Това е важно за обществото.

Този процес има много силен политически оттенък, защото Сумиста или Вожда е парадирал с близостта си с бившия държавен глава, каза Илиева. Свидетел твърди, че колата на действащ функционер на БСП е стояла пред дома на Сретен Йосич, продължи тя.

Вярно ли е, че Вожда се е занимавал с наркотици?, попита водещата Кулезич. Имало слух, че е купил 50 кг "бяло" от Сретан Йосич. Не е имало официално такива обвинения срещу Петър Стоянов, отрече мигновено Найденов. 

Връзката между Петър Стоянов и Г. Първанов било доказано, че я няма, обяви адвокат Таков, но настоящето МВР било заложило всичко в този процес и оттам идвал политическия оттенък. Аз пък знам за натиск, оказван върху част от свидетелите каза Огнян Стефанов. Вие защитавате свои клиенти, вие сте задължени да говорите по този начин, повтори той и заяви, че няма да се умори да го твърди.

Няма такова нещо, ние сме обективни, възмутиха се адвокатите.

Единствената оценка за страните в дадения процес се получава, когато се чуят присъдите в съда, каза Стефанов. Вие защитавате интересите на определени хора, а ние искаме да застанем на страната на обществения интерес по една причина, че живеем в тази държава, обясни той и даде пример за скалъпен процес - делото срещу Маргините - от А до Я. От първия ден се знаеше, че то ще рухне, напомни Стефанов, според когото сега имало опасения, че настоящият може и да не свърши по същия начин, затова са и реакциите.

Тезата на прокуратурата не почива на доказателства, казаха адвокатите и така обясниха факта, че процесът се удължава. Ми, разбийте я, де, но в съдебната зала, а не по телевизиите, призова Стефанов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6396 |03.10.2012 "Килърите" пробваха да очистят ключов свидетел по делото . 4| 5417 |27.09.2012 Адвокатите от ЕС ще могат да практикуват в България . 13| 7411 |23.09.2012 Свидетели по "Килърите" проговориха при Кулезич . 21| 12973 |21.06.2012 Човек на „Октопода” и д-р Джунков бранят шефове на „Пирогов”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads