Реклама / Ads
12| 6160 |01.12.2011 НОВИНИ

Адвокати на „Килърите” скочиха срещу журналистите

.
Част от обвиняемите по "Килърите"
Адвокатите в процеса срещу „Килърите“ поискаха закриване на пресцентъра, където журналистите наблюдаваха процеса в Шуменския окръжен съд на телевизионен екран.
 
Защитниците на участниците в бандата на Петър Стоянов – Пешо Сумиста не били доволни от начина, по който медиите отразяват процеса. Повод за тяхното недоволство е публикация в местен вестник, в която е допусната техническа грешка и вместо името на Васил Костов-Кеца, е посочен прякорът на друг подсъдим - Туцо.

Засега съдът остави без коментар скандалното искане на адвокатите.

Случаят е безпрецедентен и скандален, тъй като не е прието адвокати да дават указания на медиите как да си вършат работата. Техническата грешка е само предтекст. Всъщност недоволството идва от все по-ясните доказателства и признания на свидетели, които уличават обвиняемите в извършването на брутални престъпления, коментираха журналисти, наблюдаващи процеса от първия ден. Те от своя страна изразиха недолоство, че вместо да са в залата, където им е мястото, са изолирани и нямат достъп до атмосферата в помещението, където тече делото. Журналистите са свидетели и на доста срамни сцени, в които адвокати се държат агресивно и непочтително към съдийския състав, прокурорите и свидетелите. Не са редки и случаите, когато биват обиждани жертвите на престъленията. Точно това е истинският мотив да искат да ни изолират съвсем от делото, за да правят каквото си искат, възмущават се журналисти. Те припомнят, че никой колега не си е позволявал да вземе страна, нито да нарече някой от обвиняемите престъпник или убиец, въпреки многобройните показания и доказателства, предоставени до този момент в залата.

Поради тази причина от делото най-вероятно се отказа и известният адвокат Илиян Василев. Той защитаваше търновския бизнесмен Георги Вълев. Самият Вълев обясни оттеглянето на Василев с това, че бил притискан от шефа на „Антитерор” в ГДБОП Валентин Цоновски. Оказа се, че Цоновски не познава Василев нито е разговарял някога с него. Юристи пък доста се смяха на обяснението на Вълев, защото точно Илиан Василев би използват всеки опит за натиск в полза на своя клиент. Най-вероятно топ адвокатът е усетил, че облаците над „Килърите” се сгъстяват и не е искал в биографията му да се запише загубено дело.  


Материалите по делото са събрани в 95 тома, разпитани са 121 свидетели и са изготвени експертизи от 31 вещи лица.

Обвиняемите са Петър Стоянов (Сумиста), Васил Костов (Кеца), Янко Попов (Туцо), Георги Вълев, Петър Атмаджов и Райчо Стойнев. Смята се, че те са действали в организирана престъпна група създадена с цел извършването на умишлени убийства, умишлено причиняване на телесни повреди и палежи. Става дума за три убийства - на Борислав Георгиев, Петър Лупов и Румен Рачев, нанасянето на две телесни повреди, организирането на два палежа и един взрив.

Очаква се да бъде внесено ново обвинение за още три убийства, между които и това на банкера Емил Кюлев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 160| 6337 |26.11.2011 Лекари скочиха срещу гражданите, не били убийци . 35| 5416 |25.11.2011 Здравният министър: Опасно е да настройваме пациенти срещу лекари . 2| 8675 |24.11.2011 Операция отложи делото срещу Нанев . 3| 5056 |24.11.2011 Свидетел по „Килърите” разказа за 3 мокри поръчки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads