Реклама / Ads
2| 4452 |05.11.2020 НОВИНИ

Адвокати настояват за електронен обмен на документи

.
Да се предостави официално възможност на страните в съдебния процес и адвокатите да предоставят по електронен път заявления, искови молби и доказателства, като се разписват с квалифициран електронен подпис. За това настояват адвокатски сдружения като противоепидемична мярка, така че работата на съдилищата да продължи, без да се препятства правораздаването.
 

„Призовките, съобщенията, протоколите от делата, съдебните заключения на вещите лица също могат да бъдат разпращани до нас по електронен път“, каза пред БНР адвокат Маринела Ашикова, член на Обединението на свободните адвокати и член на работната група по развитието на електронния съдебен портал. За целта според Абрашева се налага законодателна промяна, която може да се случи в кратък срок.

 

Ръководителите на съдилищата трябва да разпоредят книжата по висящите дела да се сканират и да се качат в системата в пълен комплект. На второ място в портала за електронно правосъдие трябва да бъдат присъединени съдилищата, които още не са включени, заяви още Ашикова.

 

„На страните и на адвокатите да ни се предостави възможност по електронен път да изпращаме книжа, да получаваме призовки и съобщения, да стартираме производства, заповедни искове – това ще облекчи както работата на съда и на страните, така ще защити и нашето здраве“, коментира тя.

 

Позицията срещу съдебна ваканция не е само на няколко адвокатски колегии, има официална позиция на Висшия адвокатски съвет, уточни Ашикова.Основното, което трябва да се предприеме оттук насетне, са не мерки за препятстване на правораздаването, а законодателни мерки, които да предвиждат възможност при извънредна епидемична обстановка системата да продължи да работи непрекъснато, смята тя.

 

Трябва да се разграничи разглеждането на делата в разумен срок от отлагането на делата, смята Маринела Ашикова.

 

Адвокатите призовават „най-накрая да заработи електронният портал за правосъдие и достъп до делата по електронен път“. В системата бяха вложени милиони средства и ВСС отчете успешното й приключване, подчерта адвокат Ашикова. „Ние се надяваме, че тя може да разгърне своята пълна функционалност“, допълни тя, но уточни, че се налагат доработки в системата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5016 |04.11.2020 Съветът на европейските адвокати застава зад битката на българските си колеги за върховенство на закона . 3| 4936 |04.11.2020 Проф. Любомир Топалов: Голямата битка ще е между адвокати на Тръмп и Байдън . 4| 4500 |04.11.2020 Адвокати излязоха на протест против предложението за съдебна ваканция . 0| 5141 |03.11.2020 Адвокати с призив към ВСС да не се спира работата на съда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads