Реклама / Ads
0| 7903 |04.01.2019 НОВИНИ

Адвокати: Прокуратурата неправомерно се намесва в дейността на адвокатурата

.
Адв. Александър Пелев Източник: БГНЕС
”235 адвокати се подписаха под едно открито писмо до държавните органи, до председателя на Висшия адвокатски съвет, до главния прокурор, до министъра на правосъдието, до омбудсмана и Съюза на юристите.
 

В него искаме компетентните държавни органи да извършат проверка за установяване дали е спазено българското законодателство във връзка с конкретен случай - чрез акт на съда да бъде разрешено извършване на действия, които противоречат и засягат адвокатската тайна и защита на техните клиенти". Това заяви на пресконференция адвокат Александър Пелев по повод нарушаването на неприкосновеността на адвокатските кантори.

 

"Ние като адвокати имаме гаранцията на чл. 33 от Закона за адвокатурата – адвокатските книжа, досиета, компютърна техника и други носители на информация да са неприкосновенни. Същото нещо се отнася и за кореспонденцията на адвокатите и техните клиенти – тя не подлежи на копиране, изземване и не може да бъде използвана като доказателство.  

 

На 19 декември се озовах случайно при опит от страна на представители на Специализираната прокуратура, придружени от служители на ДАНС, поемни лица, които не бяха подбрани на случаен принцип, а бяха доведени от следователите на специализираната служба и тези лица на база на определения на Специализирания наказателен съд направиха опит да извършат претърсване и изземване на документи от офис на адвокатско дружество на колеги, с които работим съвместно по определени казуси. 

 

Представителите на властта искаха да изземват документи. Разрешението беше издадено въз основа на това, че се намираме не в кантора, а в жилище, което се обитава от физическо лице, за което по-надолу в определението беше посочено, че упражнява професията адвокат. Категорично мога да заявя, че на няколко места в съответната офис сграда на входа, пред вратата на офиса на адвокатското дружество и вътре в него недвусмислено и ясно бе обозначено, че тези помещения представляват адвокатска кантора.

 

Представителите на Специализираната прокуратура искаха да извършват претърсване и изземване при условията на неотложност, без разрешение от страна на съда. Категоричният отказ от страна на колегите да бъдат допуснати тези следователи, доведе до това да получат разрешение от Специализирания наказателен съд. Вярно е, че в това разрешение бе посочено, че конкретното лице към когото са насочени действията, е адвокат и трябва да бъдат спазени изискванията на чл. 33, но същевременно в разрешението от съда абсолютно противозаконно се оказва да се изземат личен електронен подпис на адвокат, кореспонденция на адвоката с негови клиенти и книжа на адвоката. В крайна сметка не се стигна до пълни извършвания на претърсвания и изземвания в адвокатската кантора на колегата. Това стана заради категоричното противопоставяне на колегите от адвокатското дружество със съдействието на Владимир Дончев като представител на Съвета на софийската адвокатска колегия. Имам съмнение, че ако не присъствах по случайност аз и представителят на Съвета на софийската адвокатска колегия, можеше да се стигне до насилствени действия.

 

По-късно такива действия за претърсване бяха насочени към жилищата на трима колеги съдружници. След претърсванията на техните жилища двама от колегите бяха поканени на разпит в Специализираното следствие. Разпитите приключиха към 23 часа. Кое налагаше тази неотложност на мен не ми е ясно.  Били са им задавани въпроси, също недопустимо, за отношенията им с техни клиенти. Това е в нарушение на Закона за адвокатурата.

Трябва да стане ясно как се стигна до искания за извършване на претърсване на адвокати. За това ще предприемем следващи действия – обмисляме форми на протест за засягане на адвокатите и техните клиенти".

 

"Възмутени сме и по още един случай – адвокат, който е защитник по едно от знаковите дела в момента, беше поставен в ситуация, в която бяха разлепени негови некролози". Това заяви адв. Велислав Величков.

 

"На нас не ни е известно прокуратурата да е образувала проверка срещу неизвестен извършител, защото това е престъпление по смисъла на НК. На същия адвокат са образувани няколко проверки и трябва да дава обяснения. Прави се опит за влияние върху граждански дела, водени от тази кантора с образуваните проверки от прокуратурата. За това нашето мнение е, че се забелязват системни случаи на неправомерна намеса на орган на съдебната власт в дейността на независимата адвокатура, което е противоконституционно и противоречи на основни принципи на адвокатската защита. Ето защо считаме, че реакцията на Висшия адвокатски съвет, който излезе с една декларация, адресирана на практика до никого и не поиска конкретно нищо, освен вътрешна проверка, е постна. В замяна на това 235 адвокати са поискали главния прокурор да разпореди  незабавна проверка на подчинените му прокурори от Специализираната прокуратура, както и да бъдат обявени резултатите от тази проверка. Трябва да се дадат обяснения кое е налагало извършване на действия в адвокатски офис в условията на неотложност.

 

От своя страна Висшия съдебен съвет чрез Инспектората си да разпореди проверка на действията на прокуратурата и на Специализирания наказателен съд, както и да изисква съдебните актове, с които същите действия са разрешени в адвокатска кантора.

 

Ако българските адвокати се страхуват и биват притеснявани, страда защитата на всички граждани. Същата проверка настояваме да поиска и омбудсмана, тъй като са нарушени правата и законните интереси на гражданите".

 

Тук можете да видите пресконференцията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5763 |31.12.2018 Бивш зам. министър осъди прокуратурата за 100 000 лв . 12| 10054 |24.12.2018 Иванчева към Гешев: За какво прокуратурата дава 15 000 лв. – за отстраняването ми ли? . 2| 4751 |20.12.2018 Спецпрокуратурата поиска отново Иванчева и Петрова да останат в ареста . 1| 3830 |18.12.2018 Прокуратурата иска Ценко Чоков да се върне в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads