Реклама / Ads
4| 4500 |04.11.2020 НОВИНИ

Адвокати излязоха на протест против предложението за съдебна ваканция

.
Източник: БГНЕС
Адвокати излязоха на протест срещу решението за съдебната ваканция. На демонстрация пред Съдебната палата в столицата се събраха представители на цялата гилдия. Протест има във Варна и в Бургас.
 

Вчера Висшия съдебен съвет застана зад идеята съдилищата да затворят до края на годината, въпреки призивите на адвокати от цялата страна. Днес с остра позиция излезе и Висшия адвокатски съвет.

 

Пред окръжния съд във Варна се събраха юристи, за да изразят недоволството си от намерението. По техни думи подобен ход ще наруши правата на гражданите и ще забави правораздаването.

 

Също така посочват, че от началото на пандемията досега няма никакви икономически мерки в подкрепа на гилдията.

 

Съдебната ваканция все още не е факт. Очаква се предложението да влезе за разглеждане в парламента следващата седмица.

 

Не искаме помощи от държавата, искаме да работим за хляба си. С този призив бургаски адвокати излязоха на протест срещу готвената съдебна ваканция.Подобно затваряне на съдилищата ще лиши гражданите от правосъдие, адвокатите – от препитание, а магистратите – ще натовари с отложени дела, коментираха протестиращите.

 

До момента са изхарчени десетки милиони за електронно правосъдие, а не се създаде възможност за дистанционна работа, коментира юристът Момчил Момчилов:

„Пропуснати бяха много месеци през летния период, след края на извънредното положение до момента, да се направят необходимите промени в процесуалните закони и да се допусне възможността за провеждане на дистанционни съдебни заседания в електронна среда. Всички знаете, в нашия регион, зимата, когато завали сняг, най-лесното решение за властите е да затворят отсечката до Карнобат, вместо да се извършва снегопочистване. Нещо подобно се се предвижда в момента и със съдебната система“, каза Момчилов по БНР.

 

Лишават ни от възможността да работим за хляба си и обричат 15 000 адвокати и техните семейства, добави Калоян Кръстевич: „За нас, за разлика от другите предприятия, не се предприемат никакви компенсации. Както държавата плаща на големи предприятия като Центъра за градска мобилност или пък на футболния клуб „Лудогорец“, коментира Кръстевич.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4684 |03.11.2020 Отлагат забраната за абортите след протестите в Полша . 38| 7876 |03.11.2020 /на живо/ Ден 118: Единни сме силни. Протестът под прозорците на власта продължава . 6| 4069 |03.11.2020 Протест на полицаи за по-високи заплати във Видин . 3| 4523 |03.11.2020 ”Правосъдие за всеки” продължава с протести пред Съдебната палата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads