Реклама / Ads
3| 6100 |18.06.2013 НОВИНИ

АЕЖ-България осъжда насилието срещу журналисти

.
Асоциацията на европейските журналисти-България изразява тревогата си от проявата на насилие срещу журналисти в последните дни.
 

 

Ето какво се казва още в декларацията: Асоциацията е сред организациите, подписали протеста срещу избирането на депутата Делян Пеевски за шеф на ДАНС, и тъй като неведнъж е се е опитвала да привлече общественото внимание към проблемите, свързани с господстващото положение на медийната група, с която е свързан въпросният бивш народен представител, намира гражданските протести за повече от справедливи.
 

Не може да има оправдание обаче за посегателствата над журналисти, изпълняващи служебните си задължения и най-настойчиво призоваваме гражданите да се въздържат от такива прояви. За четирите дни на протести бе направен опит за вандализиране на микробус на ТВ7, а оператор на телевизия Алфа пострада от хвърлен предмет.

Изразяваме и притеснението си от информацията за нападение при неизяснени обстоятелства над телевизионната водеща Люба Кулезич, което по всяка вероятност няма връзка с протестите. В интерес на обществото е компетентните органи да направят всичко възможно за разкриването на тези деяния.
 

Принудени сме да обърнем специално внимание на поведението на народния представител Волен Сидеров, който от началото на мандата на 42-рото Народно събрание настойчово демонстрира агресия спрямо журналисти. Напоследък това е ежедневие и агресията му се разпростира и върху граждани и полиция. Смятаме, че поведението на Сидеров попада в хипотезата на алинея първа и втора на чл. 325 от Наказателния кодекс, гласящи:

 

" (1) Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с поправителен труд, както и с обществено порицание.

(2) Когато деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта или представител на обществеността, изпълняващ задължения по опазване на обществения ред, или когато то по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм или дързост, наказанието е лишаване от свобода до пет години."
 

Призоваваме главния прокурор Сотир Цацаров незабавно да разпореди проверка дали има данни за престъпление от общ характер и да поиска от Народното събрание сваляне на имунитета на лицето, пишат от Асоциацията на европейските журналисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6306 |26.01.2013 Касим Дал: Насилието в ДПС се осребрява винаги . 95| 5006 |23.01.2013 ЕНП застава зад Борисов; осъжда политизирането на случая Доган . 8| 5725 |03.07.2012 Елеонора: Насилието става изход за българина . 4| 5635 |13.05.2012 Н.Младенов: Шокиран съм от насилието над нашия посланик в Йемен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads