Реклама / Ads
25| 5182 |11.04.2011 НОВИНИ

АЕЦ „Белене” била троянски кон с ядрен механизъм!

.
АЕЦ
Зам.- кметът на Столична община по сигурността Иван Сотиров заяви: „Проектът АЕЦ „Белене” е троянски кон с ядрен механизъм.” Той и близо 30 души икономисти, политолози и експерти се обединиха в граждански комитет против строежа на атомната централа.
 

Твърдя, че Бойко Борисов лъже за този проект, обяви Едвин Сугарев по време на пресконференция.Той перифразира метафората на премиера Борисов за котката в чувал и заяви, че не е ясно дали в чувала има котка, но премиерът Бойко Борисов е готов да плати всяка цена за тази ядрена централа.

Според участниците в гражданския комитет всичко, което се случи през последната седмица по повод ядрения проект, е един от най-големите скандали в най-новата ни история и става въпрос за силен удар по националната сигурност на България.

Фактът, че все още няма известен инвеститор говори за порочна, непрозрачна и корупционна практика. Гражданският комитет твърди, че именно това бетонира скандала от последните седмици.Няма единна позиция и ясна идея за проекта и това се вижда от цял свят, категорични са противниците на „Белене".Те са убедени, че изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов е извършил сериозно престъпление, подписвайки анекс 12.

Красен Станчев обяви отново, че този проект е по-скъп отколкото изглежда.Минималната цена е 11,5 млрд евро, като участието на българската страна се изчислява на около 4,2 млрд евро. Станчев обясни, че в тези суми не се включва оскъпяването от системата за сигурност, оскъпяването на ядреното гориво и възможността за удължаването на проекта.
Освен това по думите му проектът е много по-опасен отколкото се твърди.

АЕЦ „Белене” не е необходим до 2025 година, категорично заяви той и допълни, че няма никакъв външен пазар за електроенергията на добра цена и никаква вътрешна необходимост в изграждането на централата.Според участниците в гражданския комитет рисковете от строежа на АЕЦ-а са много - сеизмични, структурна неефективност на системата, ядрена безопасност, технологична сигурност, качество и стандарт.

По думите на политолога Огнян Минчев политическите последствия от евентуално изграждане на атомната централа са затваряне на веригата за пълен монополен контрол на Русия върху България и то в дългосрочен план. Руският енергиен монопол ще доведе до силно въздействие върху българските политически решения, което от своя страна ще прерасне в криза на доверието на НАТО и страните членки от ЕС, опасява се Минчев. По думите му, още когато проектът Белене беше на ниво „гьол" за него са разхвърляни огромни суми, а руският олигархичен, корупционен модел ще се прехвърли и върху обществено-политическия живот в България.

Едвин Сугарев подчерта, че проектът "Белене" е престъпление срещу България. Той припомни, че цели три правителства са свързани с него - това на Симеон Сакскобургготски, на Сергей Станишев и на Бойко Борисов. По думите му той лъже за този проект, тъй като първо казва едно, после друго, а в крайна сметка прави трето.

Иван Сотиров изтъкна също така, че българските граждани са най-ниско информирани за рисковете от атомната енергетика. Той се позова на данни от изследване на Евробарометър и заяви, че се хвърлят огромни ресурси, за да бъде рекламиран един антинационален и корупционен проект. Според гражданския комитет страната ни трябва да се откаже от проекта Белене да преразгледа и осъвремени енергийния баланс и да удължи живота на 5 и 6 блок на АЕЦ Козлодуй.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 4754 |04.04.2011 Костов каза „НЕ” на референдума за АЕЦ „Белене” . 9| 4977 |09.03.2011 До края на март ще изслушат премиера за „Белене” . 160| 27264 |25.02.2011 Борисов: Не построим ли „Белене”, токът скача 18 пъти; икономиката банкрутира . 54| 7900 |30.11.2010 Борисов: Очаквам обвинения заради „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads