Реклама / Ads
11| 5605 |23.08.2009 НОВИНИ

АЕЦ “Белене” тежи като гюле на държавата

.
Окончателното решението дали да се продължи строежа на АЕЦ "Белене" зависи от анализите дали проектът ще е печеливш за страната. Това е позицията на енергийния министър Трайчо Трайков, обявена по БНР. Той твърди, че все още има много неясноти по отношение на рисковете и крайната цена на атомната централа.
 

Окончателното решение дали ще се строи АЕЦ "Белене" ще бъде взето през септември, категоричен е Трайков.
"Ние не сме се отказали от проекта, защото искаме да направим възможно най-доброто от това, което вече се е платило, от усилията, които са направени.

Трябва да се знае, че когато започне един проект и когато се похарчат едни пари, вече тежи едно голямо гюле над главата на този, който взима решение дали да се спре, или да се продължи", обясни Трайков.
"Но винаги има възможност похарчените вече пари, които биха отишли напразно, ако се откажем, да бледнеят в сравнение с тези, които са похарчени напразно, ако се продължи и проектът се окаже неефективен", смята енергийният министър.
"Това само по себе си не е причина проектът да се продължи, това е един от аргументите при взимането на решение, но по-важно е в крайна сметка проектът да бъде печеливш", коментира Трайчо Трайков.

Този проект може да бъде печеливш, въпросът е, че има още много неизяснени теми по отношение на разпределението на рисковете и в крайна сметка на действителната цена, смята Трайков.

Ако българското правителство иска да се убеди още веднъж в целесъобразността на договорите по проекти като АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас-Александруполис", руските компании ще му представят допълнителни аргументи, но няма да се откажат да се борят за тях.
Това пък е позицията на депутата от руската Дума и съпредседател на Българско-руския обществен комитет Валерий Драганов.

Според Драганов въпросът за възможностите за промени на параметрите по АЕЦ "Белене" трябва да се решат от бизнеса, а не от политиците. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4848 |05.08.2009 РЗС: ДАНС е като кораб без платна . 11| 5648 |26.07.2009 Проф. Б. Димитров работил за ДС като Кардам, Тервел и Телериг . 8| 4678 |23.07.2009 Министрите си тръгват като сиромаси, но емоционално богати . 2| 5361 |24.06.2009 Газ без посредници за България няма да има докато не изтекат сегашните договори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads