Реклама / Ads
19| 7092 |29.10.2013 НОВИНИ

Афера с БГ паспорти за косовари

.
Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отказва да предостави на Министерството на правосъдието близо 2000 преписки на чужденци, кандидати за гражданство, на които е издала удостоверения за български произход.
 

С въпросните бележки чужденците получават гражданство по облекчена процедура, пише Труд. Ведомството на Зинаида Златанова е поискало доказателствата за произход, които се съдържат в преписките. Причината - има случаи на стотици косовари, които кандидатстват, а не знаят и дума от езика ни, нямали и нищо българско в имената си. Подозренията са, че вероятно са си платили, за да бъдат уредени с български паспорт, който им отваря границите на Европейския съюз. Наскоро Дойче веле съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1000 евро. Подалият оставка шеф на агенцията Росен Иванов отрече тази информация.
 

Вместо да разсее тези съмнения и да докаже, че агенцията си е вършила работата перфектно, и.д. председател на ДАБЧ Йордан Янев отказва да даде преписките на Министерството на правосъдието с аргумента, че те са лични и дори чувствителни данни, които не могат да се предоставят на трети лица.

Комисията за защита на лични данни (КЗЛД) обаче реши, че информацията трябва да бъде предоставена на правосъдното министерство, за да бъде сигурно ведомството, че наистина предлага за гражданство по натурализация хора от български произход, научи “Труд”. Становището на пазителите на ЕГН ще бъде изпратено на ДАБЧ и министерството до няколко дни.
 

За да докаже принадлежност, кандидатът трябва да има акт за раждане или кръщелно, в което е записано, че е българин, или да докаже, че има роднини по възходяща линия с наши корени. Тъй като в част от преписките може да няма такива доказателства, ДАБЧ, е поръчала спешно на известен наш историк изготвянето на справка, че в Косово има българско малцинство. Това наистина е така, но по исторически справки не могат да се решават конкретни случаи, контрират експерти.

Ако се окаже, че ДАБЧ е издавала удостоверения за български произход без доказателства, най-вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата. Въпреки многото твърдения през годините, че български паспорт се купува, досега това не е доказано.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5457 |06.09.2013 Прокурори подхващат порноаферата в Свети Влас . 29| 5229 |28.04.2013 К. Георгиев: Аферата с подслушванията е ходене по тънък лед . 32| 5317 |20.03.2013 Чешкият премиер брани ЧЕЗ; привидя политическа афера у нас . 7| 14223 |15.06.2012 Бедри Шефик срещу Гриша Ганчев за аферата „Захар”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads