Реклама / Ads
7| 4430 |21.10.2015 НОВИНИ

Афганистанци опровергават МВР за стрелбата при Средец

.
Мястото на трагедията
Сериозно разминаване се появи между версията на МВР за стрелбата край край с. Дюлево, при която загина афганистанец, и разказите на част от задържаните чужденци, разпространена от Българския хелзинкски комитет (БХК).
 

 Хора от организацията са се срещнали с 20 от задържаните в Елхово, пише в. Сега. Сред тях е бил и 17-годишният брат на убития Зияулах Вафа, който се оказа 19-годишен, а не над 50, както беше тиражирано. Официалната версия на МВР и прокуратурата е, че групата имигранти са проявили агресия при срещата си с патрул от трима души, при което един от полицаите стрелял предупредително във въздуха, но куршумът рикоширал и убил мъж. Според единодушните показания на чужденците при моста е имало четирима или петима полицаи. Никой от групата не е оказал съпротива, но всички се разбягали в различни посоки.

 

В този момент двама от полицаите започнали да стрелят, като всеки произвел по два изстрела. Зияулах Вафа бил улучен и паднал. Тогава всички легнали на земята и изчакали пристигането на подкрепления, разказаха от БХК. Според правозащитната организация инцидентът повдига сериозни въпроси с употребата на огнестрелно оръжие, която не изглежда да е била абсолютно необходима при тези обстоятелства. От БХК припомнят, че това не е първият подобен инцидент на българската граница. През есента на 2000 г. в района на граничното управление в Ивайловград при опит за задържане на 91 души в гориста местност граничен патрул застрелял иракчанин. И тогава се твърдяло, че става дума за рикошет от произведен във въздуха предупредителен изстрел. От МВР вчера не пожелаха да коментират новите данни, тъй като има досъдебно производство по случая.

 

В официалната версия се усъмни и бившият началник на "Гранична полиция" ген. Валери Григоров. "Професионалното ръководство на МВР говори доста хаотично и нелогично от гледна точка на фактологията и действията на полицейските служители" каза той пред БТВ вчера. Според него има пропуски в охраната на държавната граница, а квалификацията и подготвеността на служителите е изключително ниска. Бившият директор поясни, че през 2006 г. в "Гранична полиция" е имало над 9000 служители, а сега са 6000. Той допълни, че е налице и очевидна грешка в тактиката - никой полицай не може да допусне в непосредствена близост до себе си група от 54 човека: "Това е все едно да влезеш в агитката на "Левски" или ЦСКА", аргументира се той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4950 |16.10.2015 Хелзинкският комитет обяви за незаконна стрелбата край Средец . 1| 4289 |18.09.2015 Задържаха съмнителни афганистанци в София . 0| 4187 |10.09.2015 Арестувани афганистанци изкъртиха решетка, но не успяха да избягат . 0| 4855 |15.07.2015 9 задържани за стрелбата с ранената българка в Лондон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads