Реклама / Ads

13| 4475 |10.08.2020

„Афис“: Повече от половината българи искат предсрочни парламентарни избори

.
Източник: bTV
Повече от половината българи подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори. В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите. Едва един от всеки петима (22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“.

Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „АФИС“, цитирано от бТВ. То е направено в периода 3-5 август 2020 г. Интервюирани по телефона са 1200 пълнолетни български граждани.  

 

За малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата. В тази линия попадат липсата на реформи, неумението да бъде управлявана кризата около COVID-19, хаотичните действия и промяна на позициите и политиките, водещи само до негативни последици за по-голямата част от обществото. Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите", уточняват от „Афис“.

 

С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58%.

 

Малък процент подкрепят и тезата, често изтъквана от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ – 26% от анкетираните, или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата – само 11% .

 

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт.

 

Сред привържениците на националистите този дял е дори по-висок – 40%.

Основанията за протестите се споделят в различна степен от всички групи от обществото, включително и от значима част от идентифициращите се с властта.

Запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 % от анкетираните).

 

Привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната. При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

 

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до „Демократична България“, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58% от анкетираните искат същото, сочи още проучването.

 

В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Манол Глишев: Валери Симеонов много се изсили вчера, че у нас повече няма да има блокади... 20| 7103 |08.08.2020 . Слави Трифонов: Политическата клика и обслужващият я персонал още повече са се самозабравили 17| 6421 |07.08.2020 . Проучване: Близо половината българи свързват ”мафия” и ”мутри” с ДПС и ГЕРБ 31| 5122 |03.08.2020 . Ден 25! Протестите се превърнаха в игра на нерви. Палатковите лагери вече с един повече 82| 8283 |02.08.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ