Реклама / Ads
4| 7633 |03.08.2020 НОВИНИ

АКФ: Гешев повтори няколко неистини след ”Осемте джуджета” III

.
В петък главният прокурор г-н Иван Гешев направи кратък коментар след публикуването на третата част на „Осемте джуджета”. Вместо отговори на въпросите ни той повтори няколко неистини. Подробно сме коментирали тезата му, че разкритията във филма
 

„Осемте джуджета“ са „опровергани от действията на прокуратурата“. Въпреки това, още веднъж искаме да подчертаем следното:


Първо, не отговаря на действителността, че е намерено златото, което, според разказа на Илия Златанов, е натоварено в автомобила на Любена Петрова. Според оповестеното от самата ПРБ са открити някакви златни монети, чието количество съответства на около 1 % от визираните във филма. Не става ясно и дали става дума за същите монети.

 

Намирането се е случило в рамките на процесуално-следствено действие, извършено при множество процесуални нарушения.


Второ, притеснителните сюжети се увеличават с нови свидетели и документи в публикуваната трета част на „Осемте джуджета“. Прокуратурата продължава да се фокусира единствено върху малка част от цялата история, като при това се позовава на неточна информация. Това създава сериозни съмнения, че въобще съществува намерение да се проведе всестранна, обективна и пълна проверка на всички съмнителни факти по казуса. Само юридическият прочит на документите по това наказателно дело, без никакви допълнителни обстоятелства, повдига много сериозни въпроси. Ние вече сме ги задали и очакваме институционален отговор.


Трето, АКФ е изцяло прозрачна неправителствена организация – на интернет страницата ни са посочени хората, които я управляват, членовете на екипа и източниците на финансиране на дейността. АКФ не само че няма за цел да дискредитира който и да е държавен орган, а напротив – чрез работата си се надяваме да спомогнем за по-доброто функциониране на публичната власт в интерес на гражданите.


Крайно притеснително е, че основната реакция на филма от страна на прокуратурата и Министерство на вътрешните работи не включва никакъв коментар по съществото на повдигнатите легитимни въпроси.


Въпросите няма как да изчезнат нито с повтаряне на неверни твърдения, нито с акции, насочени срещу свидетелстващите във филма, нито с обяснението, че се задават от хора със скрити мотиви.

 

Facebook, Антикорупционен фонд




В петък главният прокурор г-н Иван Гешев направи кратък коментар след публикуването на третата част на „Осемте джуджета"...

Posted by Антикорупционен фонд on Monday, August 3, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6141 |02.08.2020 Българите в 22 чужди града излизат на протест с искане за оставки на Борисов и Гешев . 17| 11814 |01.08.2020 Васил Божков: Иван Гешев може и да не е човек, но със сигурност е престъпник . 10| 6316 |01.08.2020 Протестиращите непреклонни за оставките на Борисов и Гешев. Провокатор запали една от шатрите на „Орлов мост“ . 13| 9595 |31.07.2020 Граждани сигнализират Гешев заради изказване на Борисов: Подбужда към престъпление

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads