Реклама / Ads
2| 5548 |03.01.2011 НОВИНИ

Агенцията по безопасност на храните ще харчи 4 млн. лв. ежемесечно

.
Според Коалиция „България свободна от ГМО” законопроектът за Агенция за безопасност на храните е непрозрачен, не защитава и не отговаря на интересите на българското общество.
 

Те са на мнение, че законът за Агенцията е приет тихомълком на първо четене, набързо измежду многото скандали, разтърсили кабинета, без да бъде подложен на широк обществен дебат.От там уточниха, че са представили и внесли в Министерски съвет своите предложения за изменения в законопроекта за създаване на Агенцията за храните. Нито едно от тях не е било прието. Преди около две седмици земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че структурата има готовност за стартиране от 1 януари.

Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство, изброи основите проблемни точки, които според Коалицията „България, свободна от ГМО" съдържа законът за Агенцията. На първо място е на кого да бъде подчинена структурата.Според тях това трябва да бъде Министерският съвет, а не както е според приетия законопроект - Министерство на земеделието и храните. Като изключително сериозен проблем беше изтъкнат и фактът, че в законопроекта за Агенцията не е записана основната й цел, а именно както е според европейските практики - осигуряване на безопасни храни за населението. В нашия закон, съществената част на който е само три страници, цел на практика не е записана, подчерта Илиев.

Друг проблем по думите му е числеността на персонала на Агенцията. Според приетия законопроект в институцията ще бъдат ангажирани 3 000 служители. От разчетите на Коалицията става ясно, че за работата им - от държавния бюджет и в частност с пари от българския данъкоплатец ще бъдат изразходвани четири милиона лева ежемесечно.

Друг проблем е липсата на гражданско участие и контрол в работата на Агенцията.От Коалицията „България свободна от ГМО” изтъкнаха още, че според европейската практика основният орган на тази структура е Управителен съвет, в който 25% от хората са представители на гражданското общество. При нас се назначава управител от МС и липсва каквато и да е квота на представителство на гражданското общество, обясни Илиев.

Сред останалите проблемни точки в приетия закон бяха посочени още липсата на прозрачност в дейността на Агенцията, липсата на публичност на заседанията на Управителния съвет, нерегламентираната „обратна връзка" с потребителите, липсата на санкции за служителите, работещи там. Няма нито един ред за санкции на служителите. Не вярваме все ангели да са избрани там, коментира Илиев.

Основен извод от така приетия закон, според Коалицията "България, свободна от ГМО", е че законът за Агенцията е приет с много недостатъци и пороци. А това не е обикновен закон, той касае всички граждани, защото всички се храним, подчертаха още от Коалицията.Коментирайки още качеството на храните, които консумираме, от Коалицията съобщиха, че в момента консултативната комисия по ГМО не функционира.

Мариана Христова от Инициативен граждански комитет обясни, че зам.-министърът по околната среда и водите Евдокия Манева отказва да назначи комисията. По думите на Христова съставът й в продължение на 15 години е бил избиран по една схема, а „изведнъж Евдокия Манева реши, че нещо не й изнася". В момента комисия няма, старата е с изтекъл мандат, а новата все още не е назначена, подчерта Илиева.

Друг основен проблем, добави тя, е че нямаме изработен правилник за прилагането на етикетирането на храните, съдържащи ГМО.

От Коалицията припомниха, че според приетия закон надписи в размер 25% от етикета трябва да обозначават храните с генно-модифицирани организми. Вие да сте видели някъде подобни етикети, ние отчаяно търсихме, но не открихме, заявиха организаторите на пресконференцията. В тази връзка от Коалицията настояха МЗХ да приеме наредба за етикетирането на продуктите. Искаме всичко, което се съдържа в нашата храна, да го видим в етикетите, това е наше човешко право и не представлява закононарушение, категорични бяха от Коалиция "България, свободна от ГМО".

От организацията съобщиха още, че темата за генно-модифицираните организми е била засегната дори в WikiLeaks. От документ, публикуван там, ставало ясно, че властите в САЩ са оказвали натиск над страните от Европейския съвет с цел да не се забранява производството на ГМО на европейска територия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5462 |17.12.2010 Преди Коледа цените на храните подскочиха . 0| 4634 |23.09.2010 Сменят шефове в Агенцията по вписванията . 1| 4588 |21.09.2010 Сметната палата вади далавери в Агенцията по вписванията . 6| 4932 |21.09.2010 255 000 българи са въоръжени, 120 000 са охранителите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads