Реклама / Ads
0| 5263 |08.03.2019 НОВИНИ

Агенцията по вписвания призна за новите правила за служителите си

.
След като вчера стана известно, че заради невиждано напрежение в Агенция по вписванията (АВ) ще бъдат уволнени 10 юристи, днес от Агенцията разпространиха информация, в която потвърждават информацията, че има въведени нови правила, които определят като ”по-строг контрол” сред служителите.
 

Вчера стана ясно, че над 10 юристи ще бъдат уволнени от ведомството. Заповедите за отстраняването им вече са готови. Това научи Фрог нюз от източници в правосъдното министерство. Според тях това са служители, които основно са свързани с регистрацията на фирми, част от тях дори са подали сигнали за рапресията до Цецка Цачева. В тях се алармира за това, че чиновниците се принуждават да пренебрегват законите по време на работа, обслужвайки интереси на конкретен бизнес кръг.

 

В разпространено до медиите съобщение от Агенцията отбелязват още, че през 2015 година, Инспекторатът на Министерски съвет излиза с предписание за „засилване на контрола от страна на директор на дирекция Длъжностни лица по регистрация, което да доведе до спад от отменените, като незаконосъобразни откази от страна на съда. Защо чак сега се обръща внимание на това предписание не става ясно.

 

От създаването на регистъра има множество сигнали и заведени дела срещу Агенцията за противоречива практика при произнасяне на длъжностните лица по регистрация при идентични казуси, пишат още от АВ.

 

Срешение на Министерски съвет от 2018 г. е приет Устройствен правилник на Агенцията. Текстовете му вменяват нови задължения на Агенцията – осъществяване на административно-наказателна и дейност по анализ и методология, насочени към проследяване на стриктното изпълнение на задълженията на служителите на Агенцията.

 

На 15 февруари 2019 изпълнителният директор на Агенцията по вписванията издава заповед, с която утвърждава инструкция за осъществяване дейността на длъжностните лица по регистрация в Агенцията. Заповедта е сведена до знанието на Министъра на правосъдието  пет дни по-късно, съобщават от пресцентъра на ведомството.

 

Заповедта урежда осъществяване дейността на длъжностните лица по регистрация и по своята същност е резюме на законови и подзаконови актове, регламентиращи дейността на служителите в Агенцията, а именно - Кодекса на труда, ЗТРРЮЛНЦ, Устройствения правилник на Агенцията и др. Правилата в заповедта акцентират на задълженията на длъжностните лица по регистрация да прилагат стриктно закона, като не превишават правомощията си по закон, чрез прилагане на разширителното тълкуване.

 

В Агенцията са получени многобройни препоръки и искания на граждани, представители на гилдията на съдиите, работодателски организации, водещи адвокатски кантори, камара на частни съдебни изпълнителни, нотариална камара и др. за въвеждане на единни правила при произнасяне на длъжностните лица в Агенция по вписванията, допълват още от АВ.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 23817 |07.03.2019 Невиждано напрежение в Агенцията по вписвания, уволняват над 10 юристи . 0| 4431 |06.03.2019 Удължават работното време на Агенцията по вписванията . 0| 3954 |01.03.2019 Заподозряният за убийството в Разград е признал за престъплението . 5| 7993 |27.02.2019 Георги Георгиев: Прокуратурата призна, че в записите „Ало, Ваньо“ и „Яневагейт“ има данни за престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads