Реклама / Ads
1| 4465 |15.10.2014 НОВИНИ

Агенцията за закрила на детето иска да накаже директора на 4-то помощно

.
Малката Анна-Мария с майка си
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето ще потърси административно-наказателна отговорност от директора на 4-то помощно училище "Проф. Димитър Кацаров" за нарушаване на задължението за съдействие. Това съобщиха от агенцията.
 

 Наказанието за директора се иска заради това, че не е уведомила органите за закрила на детето – ДСП, МВР или ДАЗД за нуждата от закрила на дете. Назначената от председателя на ДАЗД комисия установи, че са нарушени правата на детето, регламентирани в Конвенцията на ООН за правата на детето и в Закона за закрила на детето.

 

Според ДАЗД след подаването на сигнал от родителите за упражнено насилие върху дъщеря им, директорът на училището е подценил ситуацията, вследствие на което не е изпълнил задължението си да уведоми незабавно дирекция "Социално подпомагане", ДАЗД или МВР за нуждата от закрила на дете, с което е създал риск за детето за ненавременно предприемане на адекватни мерки за закрила. Като друг аргумент за исканото наказание се посочва, че не е бил задействан разписаният в училището мултидисциплинарен механизъм за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие.

 

Оценката на ДАЗД е, че в помощното училище има "недобра организация на работата, при която за всеки ученик са отговорни много и най-различни служители, което на практика води до размиване на отговорността и до неяснота в кой момент къде е детето и кой е персонално отговорния служител".

 

След попадането на детето в нова и непозната среда, това не е отчетено и по отношение на него не са планирани никакви дейности за оказване на първоначална подкрепа, поради факта, че до тази учебна година детето се е обучавало в масово училище, посочват от ДАЗД. От там посочват и конкретни административни пропуски в работата на 4-то помощно училище.

 

Докладът с резултатите от извършената проверка ще бъде предоставен на министъра на образованието и науката за предприемане на действия по компетентност и на Софийска районна прокуратура предвид образуваното досъдебно производство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4833 |15.10.2014 Уволниха шефа на Агенцията за българите в чужбина . 7| 6411 |08.10.2014 Изнасилвачът на детето: Напих се и ми се прииска секс! . 2| 4325 |08.10.2014 Резултатите за детето аутист ясни до петък . 5| 5147 |08.10.2014 Чичкото ме пипаше горе...долу, казва детето с аутизъм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads