Реклама / Ads
3| 4829 |24.06.2009 НОВИНИ

Агим Чеку - задържан у нас

.
Агим Чеку - експремиер на Косово
Това е пореден арест за Чеку, който е търсен за военни престъпления, извършвани под негово командване. Предишни арести са извършвани в Словения и Унгария, бил е екстрадиран от Колумбия.
 

В България е задържан бившият косовски премиер Агим Чеку, съобщи БТА. Арестът на Чеку е станал на граничния пункт "Гюешево", при влизането му в страната ни. За него има червена бюлетина от Интерпол. (Б.Р. - Агим Чеку е министър-председател на Косово от 10 март 2006 до 9 януари 2008 година. Ръководи коалиционно правителство.)
Според източници в полицията, задържането е заради присъда от 20 години затвор на Чеку от сръбски съд по обвинение в извършване на геноцид. Заповедта за арест е издадена на 6 май тази година. Агим Чеку е задържан за 24 часа в Кюстендил.

Очаква се след няколко часа той да бъде освободен, съобщи в Прищина говорител на партията му, цитиран от ДПА. От полицията обаче отрекоха информацията.

Това е пореден арест за Чеку, който е търсен за военни престъпления, извършвани под негово командване. Предишни арести са извършвани в Словения и Унгария, бил е екстрадиран от Колумбия.

В началото на май тази година Чеку бе изгонен от Колумбия. Причина за това стана заповед за задържане, издадена от Интерпол, по искане на властите в Белград. Държавната агенция за национална сигурност в Колумбия обаче отказа да го арестува, защото законодателството забранява на агенцията да задържа чужди граждани.

Агим Чеку трябваше да участва в международна конференция за разъоръжаване, неразпространение и контрол на въоръженията в Колумбия. След като беше изгонен от Колумбия Чеку съобщи, че е заминал "за европейска страна".
Властите в Белград преди няколко години поискаха бившият командир от Армията за освобождение на Косово (АОК) да бъде арестуван поради участието му в множество престъпления срещу сръбското и друго неалбанско население в Косово по време на войната в бившата сръбска провинция преди 1999 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5402 |01.01.2009 Синът на Емил Кюлев задържан заради незаконно притежание на наркотици . 2| 5398 |30.11.2008 Разбиха престъпна група в Италия, сред задържаните има българи . 0| 5136 |30.08.2008 Върнаха сънародниците ни, задържани в Гърция . 7| 10406 |25.04.2008 Задържането на фрегатата „Смели" се оказа гавра с флота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads