Реклама / Ads
3| 5664 |21.12.2010 НОВИНИ

Ахмед Доган напуска политиката заради ДС

.
Ахмед Доган
Позицията на ДПС идва няколко дни след като правителството обяви, че предприема мерки за изчистването на българските задгранични мисии от посланиците, свързани с бившата ДС.
 

"Лидерът на ДПС Ахмед Доган е готов да се оттегли от политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите на бившата Държавна сигурност", съобщи пред "Сега" считаният за дясна ръка на Сокола депутат от ДПС Камен Костадинов. Вчера ДПС подкрепи твърдо евентуалната лустрация с уточнението, че трябва да се стигне докрай.

"Ако се каже А, да се каже и Я! Ще настояваме, ако има лустрация, то тя да бъде до дъно, до партийния секретар и до кадровия офицер, а не избирателна с изваждане на някой, който е неудобен, пред скоби", обяви Камен Костадинов пред ТВ7. Той допълни, че не изразява личното си мнение, а позицията на партията. Според Костадинов лустрацията трябва да засегне всички щатни партийни секретари, всички участници във възродителния процес, всички офицери. "Не може вербуваните лица, които в много случаи са жертви, да бъдат заклеймявани, а тези, които са ги вербували и са ги притискали да доносничат, да минават в графата професионалисти", смята той. Костадинов обаче уточни, че не бива нещата да се фокусират само върху Ахмед Доган, "тъй като в политиката има много хора, свързани с бившите служби". И че според него лустрацията трябва да касае повече административните длъжности, отколкото изборните. Ако се прочисти целият политически елит, ДПС би трябвало да оттегли 7 от общо 37-те си народни представители. Самият Ахмед Доган е бил сътрудник на Управление III на ДС и Първо главно управление на ДС с псевдоними "Ангелов", "Сергей" и "Сава".

Позицията на ДПС идва няколко дни след като правителството обяви, че предприема мерки за изчистването на българските задгранични мисии от посланиците, свързани с бившата ДС. Вчера бяха приети оставките на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров и зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров. В четвъртък правителството ще внесе искане до президента Георги Първанов за отзоваване на посланиците с агентурно минало. Държавният глава обаче смята, че тези дипломати не пречат на България. В началото на следващата година парламентът ще приеме декларация по въпроса. ПГ на ДПС е готова да участва в дебат за декларация на НС, която да даде оценка на ситуацията с посланиците, защото тя е скандална. "Когато се приемаше законът, беше дадена възможност да има достатъчно време, за да могат такива хора да бъдат прибрани в България, за да не се налага да се обясняваме пред партньорските държави", заяви Костадинов. Той смятал, че това се е случило, и бил изумен, когато разбрал, че след приемането на закона свързаните с ДС посланици не само че не са намалели, но и са се увеличили. Преди 4 г. тогавашният заместник на Доган Касим Дал внесе проект за разсекретяване на досиетата на всички щатни и нещатни сътрудници на ДС и на РУМНО от обществено-политическия и финансов сектор. Но той не предвиждаше да се забрани на въпросните хора да заемат висши държани постове.

Настояването на ДПС за пълна лустрация, особено на ниво администрация, независимо от характера на връзките с бившите служби, противоречи на позицията на премиера Бойко Борисов. На въпрос дали ще отстрани 6-мата областни и зам.-областни управители на ГЕРБ с принадлежност към ДС и разузнавателните структури на армията Борисов обяви, че това не се налага, защото те са били кадрови офицери и в момента работят на територията на България. Със същите мотиви - че са работили за благото на България, ГЕРБ защитава и тримата си депутати, за които се знае, че имат досиета. Това не пречи на премиера да приеме оставката на друг кадрови офицер - зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров.

Лустрационен закон за агентите на бившата Д
С не може да мине и през Конституционния съд. В края на м.г. по искане на депутати именно от ДПС и БСП Конституционният съд отмени като противоконституционни лустрационните текстове в правилника на НС, с които бе забранено свързани със службите лица да заемат ръководни постове в парламента. Така че по-скоро ще трябва да се разчита на доброволно оттегляне на свързаните с бившата ДС политици и чиновници. Тримата депутати от ГЕРБ вече обявиха, че няма да го направят въпреки позицията на премиера. Премиерът Бойко Борисов не се изненада от позицията на ДПС. Според него всяка партия би трябвало да подкрепи ГЕРБ, ако това е в името на държавата. Борисов припомни, че преди изборите многократно е заявявал, че стои зад усилията на Сергей Станишев България да влезе в еврозоната, в страната да има фискална дисциплина и борба със сивия сектор. (Сега)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8757 |16.12.2010 Арестуваха шеф на следствен арест заради връзки със Сумиста . 3| 5461 |14.12.2010 Заради хотел БЧК и ПСС се съдят . 1| 5262 |13.12.2010 Делото срещу кмет се бави заради общинар . 59| 11311 |11.12.2010 Цв. Бориславова: Каквото съм постигнала, не е заради Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads