Реклама / Ads
17| 4650 |04.08.2008 НОВИНИ

Ахмед Доган - тревожен за пръв път през мандата

.
Шестият вот на недоверие мина, но това не значи, че като управляващи трябва да се успокоим, оповестява лидерът на ДПС Ахмед Доган в интервю, публикувано днес в Дневен Труд.
 

 

Следващите 4-5 месеца ще бъдат особено тежки за правителството, подчертава Доган и не скрива, че за пръв път в рамките на този мандат той не бил спокоен, на моменти дори изпитвал тревожност поради няколко дълбоки причини. За лидера на ДПС те са:

1.Този вот е провокиран от евродоклада. За първи път имаме сканираща оценка от ЕК и тя е сурова, подчертава Доган. Независимо от различните интерпретации на евродоклада истината е една - той представя изключително критичната нагласа на ЕК към нашата действителност по отношение спазване на правила и процедури, на критерии и формати, които взимат решения, категоричен е Доган. Ние допуснахме достатъчно грешки, които се възприемат от ЕК като гафове и с това създадохме условия за резонанс на негативна енергия в ЕС по отношение на санкциониращи действия.

2. Ние показахме пред чиновниците на ЕК отсъствие на такива санкциониращи действия, комбинирани с възможност за автокорекции и самоконтрол. Ние все още не разбираме, че не техния език изискването "коригиращи действия" означава промяна на структурата, на кадровия състав, предефиниране на функциите на даден орган и нов режим на работа с оглед оптимизиране на целия процес при усвояване на дадени средства.

На въпрос защо си отиде от правителството Нихат Кабил, Доган обяснява, че се абстрахира от принципите за несправяне или за злоупотреба. Дори и те да отсъствали, имало трети особено важен принцип - да си адекватен, да си на равнището на компетентността, която изисква постът, в случая зададените параметри от ЕК. Според лидера на ДПС "нашите основни разминавания с очакванията на ЕК настъпиха след 1 януари 2007 г. До този момент включването ни в ЕС бе национална кауза. С какви ли не лобирания успяхме да се включим като реален член на Европейската общност. След това настъпи едно ослушване, подценяване на проблема, което породи немарливост и некомпетентност". Лидерът на ДПС уверява, че не е притеснен от предсрочните избори, а от нагласата за конфронтация в обществото. Според Доган популистките квалификации за мафиотизиране на страната, изразени от лидера на ДСБ Иван Костов, уронвали престижа на страната. Ако има проблем, който действително е болезнен и тревожен, това е сринатият имидж и репутация на страната в западното съзнание, смята Доган. Той отчита, че характерно за Костов било, че чака някой друг да създаде кризисната ситуация и после се настанява в готово гнездо. Така било и през 1996-97 г.. Нищо ново не виждал Доган в него - Костов бил пример как не трябва да се прави политика. Що се отнася до столичния кмет Б. Борисов, лидерът на ДПС казва, че " Борисов е родено командирче, той бил другото "Аз" на Костов. Двамата били равностойни в егоизма, суетата и самовлюбеността си, но най-впечатляваща била приликата в диктаторските им маниери.

Доган уточнява, че това, което се прави в момента, не било по-различно от времето, когато СДС тръгна срещу тогавашния президент д-р Желю Желев, не било по-различно и от времето, когато през 1996-97 г. Костов сложил синята лента на главата.

Накрая Доган съветва правителството да мине на ръчно управление - с изключително активното действие и отговорност на премиера и на всички възможни етажи под него, защото ситуацията можела да се управлява без драматизъм.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5864 |30.07.2008 Ахмед Доган: Оставки и предсрочни избори не решават проблемите . 16| 5545 |30.06.2008 Първанов теглил кредит за 80 000, Доган няма и един спестен лев . 5| 5051 |26.06.2008 Антикорупционната комисия проверява всички имотни декларации на Доган . 29| 7488 |15.06.2008 Доган призова Борисов: „Ела, ако ти стиска”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads