Реклама / Ads
7| 6672 |30.11.2015 НОВИНИ

В. Ахундова: 425 млн. лв. на кредиторите в КТБ отидоха в чужди джобове

.
Вера Ахундова
Както е известно на нашите членове, с поредица от възражения оспорвахме срещу списъка на кредиторите, публикуван през м.септември 2015 г. По този въпрос преди два дни дадох интервю на електронна медия, но тълкуването на действията ни, естествено, е било определено от духа на общата политика на медията и личното разбиране на журналиста.
 

С това наше изявление предлагаме истинската позиция на организацията и членовете й. В същото време отговаряме на въпросите на редица журналисти, пише в свое обръщение д-р Вера Ахундова от НПО „Ние, гражданите”.

-                            Какви са били аргументите ни да оспорим всички вземания  на кредиторите от № 1 до № 7998?

-                            какво обяснение ще дадем за Фонда за гарантиране на влоговете?

-                            Какво е било възражението ни по повод десетки кредитори с 0,01 лв. в списъка на кредиторите?

-                            Какво очакваме да се случи и какви биха били действията ни, ако синдиците ги отхвърлят, смятаме ли да ги оспорим и в съда ?

 

Защо оспорихме всички вземания?

Защото, считаме, че в твърде много случаи сумите, записани като задължение на банката към кредиторите, не са точни и увреждат интересите ни поради следните причини:

 

Първо, съставен и подписан от квесторите е годишен баланс на КТБ (неодитиран) за 2014 г., без квесторите да имат необходимата квалификация за това, а самият неодитиран баланс не е счетоводният документ, който да гарантира надеждността на сумата, обавена като задължения на банката към кредиторите;

Второ, с поредица от „странни” заповеди за ненужна подмяна на софтуера на банката, антедатиране на документи, осигуряване на няколкомесечен последен счетоводен работен ден на КТБ с дата 06.11.2015 г. след отнемането на лиценза й, са осигурени условия за фалшифициране и изчезване на данни, досиета, сметки и фалшиво увеличаване на влоговете на избрани кредитори. Какви са следствията от този ход:

-         Подготвените и подадени на Фонда за гарантиране на влоговете списъци с получатели на минимално гарантираните суми са непълни, съдържат фалшиви депозанти, пълни са с примери на неточно и непълно изчисляване на изплатените от ФГВ суми по гаранционната схема. Още на 4-5.12.2014 г. наши членве ни съобщиха, че са  получили по-големи от собствените им гарантирани суми;

-         Подготвеният въз основа на предния списък нов списък на негарантираните кредитори на банката е фалшив, неточен, непълен и неработещ, тъй като ръчното манипулиране на софтуера е предизвикало масовата грешка да се появят кредитори с 1 стотинка. На практика „кредиторите” с 1 стотинка дори не са имали надгарантирани влогове. Каква е гаранцията, следователно, че ако списъкът, подаден на ФГВ за минималните гарантирани суми и списъкът на кредиторите са неверни и фалшиви, не са такива почти всички данни в последния списък? Дори на някои от нашите членове изнасиленият с ръчни операции софтуер на КТБ да е „изчислил” по-голяма от истинската сума на задължението на КТБ към тях, за което те, естествено няма да възразят, броят на ощетените остава доста по-голям.

-         Незаконно, според нас, е пренареждането на кредиторите, чиито договори за цесии и прихващания по силата на променения ЗБН и определената дата на несъстоятелността стават невалидни. Самите промени в закона изискват служебно анулиране на всички прихващания и връщане на средствата по сметките на цедентите и конституирането им като кредитори от четвърти, а не от седми ред.

Трето, възразяваме срещу обявената сума на Фонда за гарантиране на влоговете по следните причини:

-         самата обявена от синдиците на КТБ сума на вземанията Фонда за гарантиране на влоговете от 3,703 млрд-лв. е с около 60 млн.лв. по-висока от сумата, обявена на сайта им в деня на публикуване на списъка на кредиторите;

-         напълно неясна според нас е картината по отношение на правото на вземане на ФГВБ от КТБ, по силата на изплатените гарантирани средства. Фондът получава правото да встъпи в дълга в момента, в който сумите са изтеглени от сметките на вложителите, а не с факта на превода на сумите в определените за изплащането им банки. По наша информация немалки суми, преди всичко на небългарските вложители и на българите със сметки в КТБ, но работещи и живеещи в трети страни, не са получили средствата си;

-         претендираме за връщането в патримониума на банката на сума от над 56 млн.лв, изтеглена от ФГВ в деня на затваряне на банката, което е престъпно използване на вътрешна информация за реализиране на изгоди, и за преведените по техни сметки нови над 30 млн.лв. на 26.06.2014 г. с разрешение „по изключение” на Димитър Костов и Нели Кордовска. Спомнете си, че по изключение отказаха 157 лв. на болно дете.

-         особено увреждащо е неадекватното и престъпно решение  на квесторите, съгласувано или инспирирано от работодателя им БНБ /Д.Костов и Н.Кордовска/, да се уеднаквят лихвите, с което се оказа, че в банката не са останали привилегировани депозанти. Над 100 млн. лв за „непреференциалните” ни членове е загубата от недължимите, но изплатени минимални гарантирани средства на вложителите с привилегирован депозит. А буквалното четене на ЗБН изисква квесторите да са се съобразили с типа на договора им на 20.06.2014 г.;

-         неадекватното и престъпно решение  на квесторите, в което няма никаква икономическа логика,  да се дерегистрира КТБ по ДДС доведе до загуба на над 7 млн.лв. и насила направи НАП кредитор на банката;

 

Споменатите дотук причини и последствия далеч не изчерпват причините за възражението ни срещу списъка на кредиторите като цяло и срещу претендираното вземане на ФГВ. Но само от изброените дотук произтича загуба за нас, кредиторите, от над 425 млн.лв.

Поради това да се интерпретира позицията и възраженията ни като начин за удължаване на процеса на несъстоятелност, което било от полза за мажоритарния собственик Цв. Василев, е опростенческо и невярно.

Единствената, засега, цел на организацията ни е членовете ни да получат максимален размер на компенсация на вложенията им, които се формират от масата на несъстоятелността. Защото посочената сума от претендирани, но не дължими към ФГВ, пари от над 425 млн.лв. представлява около 7-8 % от вложенията ни, които потънаха в нечии джобове от фалита на КТБ.

И да, разбира се, ще оспорваме всяка престъпна сделка и схема пред съда. Ако не получим в България справедливост, което е почти сигурно, ще се обърнем към международните съдилища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7612 |26.09.2015 Ахундова: Европейски банков консорциум може да купи активите на КТБ . 1| 4400 |19.08.2015 Хр. Михайловски: Голяма част от кредиторите на КТБ няма да получат парите си . 13| 7515 |19.08.2015 Ахундова: Държавата няма какво да си върне от КТБ, всичко е откраднато, целта на грабежа е реализиран . 2| 4366 |17.08.2015 Списъкът с кредиторите на КТБ вече е готов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads