Реклама / Ads
0| 4901 |13.07.2015 НОВИНИ

Ахундова: Докладът за КТБ е бутафорен

.
Вера Ахундова
Докладът за КТБ, който комисията "Атанасова" подготви, е бутафорен, заяви по ТВ7 Вера Ахундова от сдружението "Ние, гражданите!".
 
Това е една компилация за постановки. Никъде не се говори за обезпечения. Тези обезпечения, без да има такава задача, са били обезценени. Говорим за обезпечения от порядъка на 10 млрд. за кредити от 7 млрд. Говорим за това, че 50% от тях са бъдещи вземания, приходи, които са защитени със записи на заповед. Тези платежни документи никъде не се споменават и ние не знаем къде са. Виновниците за случилото се с КТБ трябва да бъдат назовани поименно.

Понеже говорим за вина, освен Цветан Василев, вина от институции, сгради и работещите там не може да се търси. В България няма колективна вина, разясни тя.
От цяла година настояваме за международна експертиза на активите и пасивите на банката, нещо, което ни отказаха всички институции, включително два вида съдилища. Новата информация е, че прокуратурата вече е събрала необходимите средства, за да плати една международна счетоводна експертиза. При това положение нещата стават много сериозни. Една независима експертиза работи по установени международни одитини стандартни.Когато се прави независима експертиза не ви спускат фирми, които трябва да проверите. Тогава изборът е свободен, каза Ахундова и прогнозира, че резултатите от нея ще бъдат драстично различни.

Тогава ще възникне въпросът за датата на неплатежоспособност на банката. Датата 20 юни и режимът на въведения особен надзор предполага, че УС на БНБ е знаел, че банката е в неплатежоспособност. И тогава те носят вина, че пет дни след това не са отнели лиценза. Ако на 20 юни е датата на неплатежоспособност, това означава, че незабавно трябва да бъдат отмени всички цесии. Тогава ПИБ е изгубила 100 млн., които е превъртяла през цесии. Тогава Фондът за гарантиране трябва да върне 30 млн. абсолютно всички сделки, които са за придобиване на активи, трябва да бъдат атакувани, независимо колко пъти са превъртени тези активи, които се прехвърлят.
От срива на банката печелят кредитополучателите и тези, които ще придобият всичко на нулева стойност.

При 10 млрд. обезпечения министър Горанов заяви, че очаква да приберат няколко стотин милиона до милиард, което означава, че тези активи, за които говори Василев - всичко ще бъде придобито на стойност около 10%. Това обяснява и защо е нападната банката, защо е предизвикан този срив, каза още тя.

От сдружение "Ние, гражданите!" подготвят питане до Европейския парламент. Ще съдим ЕК, защото нейният доклад за България е точен превод на този квесторския доклад, който присъства на пет места, включително и преписан от комисията „Атанасова".

Атаката и сривът на банката са чисто политически. Няма икономически причини тази банка да бъде ударена, каза Ахундова и призова политиците да вземат адекватни решения, защото този казус не може да приключи, докато истината не излезе.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4757 |30.06.2015 Орешарски: Скептичен съм, че докладът за КТБ ще е квалитетен . 30| 7698 |30.05.2015 В. Ахундова: Грабежът на КТБ продължава, ВАС е частна на ДПС . 11| 4503 |14.03.2015 Докладът на Немцов излиза през април . 0| 4273 |23.02.2015 Докладът за ВМА в прокуратурата от миналата година

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads