Реклама / Ads
30| 7695 |30.05.2015 НОВИНИ

В. Ахундова: Грабежът на КТБ продължава, ВАС е частна на ДПС

.
Вера Ахундова
Силно концентрираната икономическа мощ в ДПС е османизация. Ако КТБ няма нищо общо с ДПС, то тогава ДПС няма нищо общо с Пеевски. ВАС е капсулирана и частна на ДПС. Глабежът на КТБ продължава и след смяна на сървъра, вкарани са ръчно до 300 млн. Има лобистки натиск върху КТБ от американското посолство. КТБ не е изолиран случай в банковата ни система. Това каза в "На светло" макроикономистът Вера Ахундова.
 
Очевидна е опасността за българската икономика от тази концентрация на икономическа мощ, която аз нарекох османизация. Въпросът е, че от 2011 до 2014 г. кръгът около г-н Пеевски, в лицето на майка му,  която го е представлявала в банката, е управлявал активи от над 800 млн. лв. Това са 700 млн. лв кредити и  118 млн. лв, които са били вложени в банката, най-вероятно със статут на преференциални кредити. И затова се обръща особено внимание на преференциалните кредит, за да се види какво и как е връщано, обясни още Вера Ахундова от неправителствената организация "Ние, гражданите".

Фирмите на името на г-жа Ирена  Кръстева, които са 19 са притежавали 118 млн. лв към 31 май 2014 г. в КТБ и към юни 113 млн. от тях са изтеглени. Само за 20 дни са изтеглени 113 млн. от сметките на тази дама. Това са фирмени сметки със суми между 600 хил. и 88 млн. лв., разкри още тя.
 
Общо провъзгласявана теза е , че Пеевски е продукт на Сакскобургготски. Трудно е да се предположи, че един човек от нищото може да спечели такива суми и ги управлява сам. По пълен анализ показва нещо друго, че от края на 2012 г. до края на кабинета Орешарски същите тези фирми, за които е известно, че са свързани с Пеевски - промишлено строителство, водстрой и техни близки компании, са спечелили обществени поръчки за 780 млн. лв. Като 550 млн. са само от времето на Орешарски. Или има една цифра от над 2 млрд. лв., което е приблизително акцизите на нашата държава за една година. Това е силно концентрирана икономическа мощ и ако някой не си даде сметка какво ще се случва в бъдеще в държавата, мисля че е много опасно, прогнозира тя.

Какво ще се случи? Решават, че ще фалират една банка и я фалират. Утре ще решат, че им трябват пари и ще фалират пенсионен фонд или друга банка. Те грабят. И наистина това е грабеж на века, защото това е въпрос на загуби на икономика на 5-10% от БВП. И понеже нашата държава не намери цивилизовано решение да влезе в банката, да проследи активи, инвестиции, да сложи ръка върху тази собственост, да гарантира интересите на основното на гражданите и вложителите, ето това ще се случи, категорична бе тя.

Ако банката няма нищо общо с ДПС, то тогава ДПС няма нищо общо с Пеевски, така Ахундова отговори на твърденията на Йордан Цонев. От 44 политически сметки тези лица са регистрирани като политически личности. От 44 половината принадлежат на г-жа Ирена Кръстева. Нека декларират офоциално, че г-н Пеевски не е от ДПС, нека излезе от ДПС. Просто това е една витрина. Аз не съм убедена, че един човек може да управлява такова имущество. Продължава грабежът, защото част от тези суми, кредитите, които не са изплатени на банката и не сме получили вложителите, са прехвърлени за обслужване към Първа инвестиционна банка. Оттам следват нови и нови заграбвания. Сградата на КТБ на "Гарибалди" вече е с друга собственост. Сградата на "София прес" е на фирма и име без никакви активи и капитал, но се управлява от холдинг свързан с Делян Пеевски. Преди да е започнала разпродажбата и инвентаризацията активите на КТБ отлитат, както са отлитали през всичките девет месеца в различни посоки, заяви макроикономистката.

Ахундова отхвърли всякакви обвинения за издаване на банкова тайна, за което говори една разследваща журналистка.  Тези данни ги има във всички икономически издания. Получавам непрекъснато информация и от чужбина. Няма нищо законно в нито едно от решенията свързани с КТБ. Обръщам внимание на прокуратурата отново.  От 13-те сигнала, препратени в прокуратурата, няма никакво действие, посочи тя. В замяна на това ме викат в отдел "Престъпления срещу финансовата система", вероятно някой е подал сигнал срещу мен, разкри тя. Говори се за частна прокуратура и частен съд, съгласи се общото мнение тя.

ВАС е капсулирана и частна на ДПС, заяви Ахундова.Така че не може да се пробие във ВАС с каквото и да било по делата КТБ, информира Ахундова и допълни че е била предупредена за това  от депутат.

Привличам вниманието отново на прокуратурата, ще го подадем и като сигнал. Наши членове съобщиха, че септември-октоври е извършена смяна на основния сървър на банката, буквално месец преди предаване на базата данни на Фонда за гарантиране на влоговете. Извършвани са ръчни операции. Вкарани са нови вложители и нови суми. С новата система са вкарани нови лица. Например имате сметка от 10 000 лв. и се оказва, че със смяната на системата, те са станали 1 млн. и получавате 196 000 гарантирани лева. Стотици са случаите. Или са откривани кредитни сметки с кредитни истории и депозити на хора. Има и реално съществуващи. Какви са били договорките с кместори и БНБ не зная. Но има нови лица, които са вкарани ръчно Затова призовавам прокуратурата да сравнят записите, защото масово наши членове се оплакваха и радваха. Първите прогнози за гарантираните влогове бяха за около 3,2 млрд., стигнахме до 3,6. Ако 100 млн. са били незаконно платени по привилигированите депозити, то остава една сума от 150 до 300 млн, вкарани ръчно. Това е едно много добро средство за източване на банката. Осем души потвърждават пред нас това и ние призовавеме отговорните органи да вземат някакви решения. Има специалисти, които могат да сравнят записите в основната операционна система към датата на смяна на сървъра и тази в новата система. Защото новата система е сменена точно преди да бъдат подадени данните към Фонда за гарантиране на флоговете и е манипулирана в този момент, разкри още тя.

Дали г-жа Мерси Рийс разследва или замита?, така отговори Ахундова на въпрос защо американската посланичка е посетила КТБ.  Ние имаме информация от депутати, че г-жа Рийс е оказвала, или чрез нея се е оказвало активно въздествие върху определени решения. Има и някакъв натиск по отношение на КТБ упражняван лобистки от САЩ през американското посолство, посочи тя.

Ако някой мисли, че КТБ е изолиран случай и че някои практики в нея не са разпространени в цялата банкова система, много се лъже, каза още икономистката.

По отношение на закони и съдебна система сме някъде преди Кемал Ататюрк. По отношение на икономиката, даже не знам къде сме. Защото няма индустрия, няма инвестиции. Декларираният ръст на икономиката се дължи на сивия сектор. Цялата розова картина не е вярната. И ние настояваме да чуем истината, защото в момента се гаврят с нас, със служителите в КТБ, откъдето ограбиха и последните милиони и няма държавник, който да застане в защита на собствените си граждани,  завърши Вера Ахундова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5084 |22.06.2014 Бедствието в Добричко продължава, село се евакуира заради опасност от заливане . 12| 5358 |17.06.2014 Сатърът в МВР продължава, синдикатите протестират . 44| 5509 |17.07.2012 Мониторингът продължава, но ни разделят от Румъния . 35| 6592 |06.07.2011 Операция „Шок” продължава, 55 арестувани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads