Реклама / Ads
17| 5333 |13.06.2008 НОВИНИ

„Айриш Таймс”: Симеон ревностно защитава репутацията на България

.
”Трябва да осъзнаем, че Брюксел ни тласка в правилната посока - трябва да осъзнаем това и да не се чувстваме уязвени”, казва лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготск пред ирландското издание „Айриш Таймс”.
 

Под заглавие „ Царят оставя короната, за да стане глава на ЕС" авторитетното ирландско издание Айриш Таймс публикува статия за България и лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Журналистът Даниел Маклафлин бе неотдавна в София и разговаря със Симеон ІІ по повод откриване на изложбата за ирландския кореспондент на Балканите Джеймс Баучер.

„В един регион, който екзекутира или прогони предишното поколение монарси, и където премиерите все още биват убивани от време на време, единственият, който е бил и двете, се придвижва сред народа си необезпокояван. Десетки българи от софийските улици влизат, за да погледат Симеон Сакскобургготски в един препълнен с хора салон на държавните архиви. Докато разглежда изложбата, посветена на ирландския кореспондент на Балканите Джеймс Баучър, около бившия премиер и цар на България Сакскобургготски няма охрана, а спокойствието му опровергава репутацията на София като столица на наемните убийци в ЕС. Симеон ІІ разговаря с хората си на български език, запазен през 50 -те години, след като комунистите изпращат в изгнание деветгодишното дете-цар, екзекутират регентите му и премахват монархията в страната.", пише авторът.

izlojba_james.jpg„Днес, на 70 години, в София се чуват слухове, че той може да добави към уникалния си публичен  живот поста на първи президент на ЕС, ако Лисабонският договор, създаващ позицията, бъде одобрен от държавите-членки", се казва още в статията.

„Винаги съм търсил диалог, толерантност и отвореност към света," заявява Сакскобургготски пред „Айриш Таймс". „Ако на този пост бъде избран човек от тази част на света, това ще представлява изключителен жест към бившите комунистически страни, които се присъединиха към ЕС след 2004 г. Би било глупаво да кажа, че не се интересувам, но има и много други подходящи потенциални кандидати за работата - включително Бърти Ахърн", казва Симеон ІІ.

„Висок, слаб и безупречно облечен, Сакскобургготски притежава обноските на аристократ. В разговор обаче, той е прям, с добро чувство за хумор и словоохотлив на английски език, когото говори перфектно наред с френски, испански, италиански и немски - резултат от изгнаничеството му в Мадрид, образованието му във френски лицей и американска военна академия, както и от кариерата му на бизнесмен, която му е позволила да пътува из цяла Европа и по света", продължава да споделя впечатленията си от лидера на НДСВ Даниел Маклафлин.

„Трябваше да порасна и да стана отговорен човек толкова млад - баща ми почина, когато бях едва на шест години," отново цитира Симеон Сакскобургготски изданието. И допълва: той призна, че към спомените го върнала изложбата за Баучър, който е бил приближен на дядо му, цар Фердинанд, докато е отразявал бурните събития на Балканите за "Таймс ъф Лондон" в навечерието на XX век.

„Бях четиригодишен, когато баща ми ме заведе на гроба му и ми изнесе ранна беседа за живота и политиката," обяснява Сакскобургготски, припомняйки си посещението на гроба на Баучър във величествената Рила планина, в близост до свят манастир със същото име. „Петдесет и четири години по-късно отново посетих гроба и размишлявах над изключителните неща, които животът може да предложи, както и за причината, довела Баучър в България. Стигнах до извода, че тя е била споделеният дух на свобода и независимост", продължава със спомените си лидерът на НДСВ. Баучър смесва журналистика с полуофициална дипломация в полза на България и това му спечелва симпатиите на народа - при погребението му, хората изпълват улиците на София, а улица в центъра на града все още носи неговото име, се отбелязва в статията.

Това лято, доклад на ЕС се очаква да отправи критики към коалиционното правителство за безсилието по отношение на престъпността и корупцията, което може да доведе и до спиране на финансирането за София, пише изданието. „Би било нелоялно да се спират помощите, смята Сакскобургготски. В момента съществува истинска воля и намерение на правителството за подобряване на положението, за да не бъдем сочени повече като „лошите ученици" на ЕС."

Под натиск от Брюксел няколко министри и висши следователи от МВР неотдавна бяха свалени от власт по подозрения в корупция. Но дори и Сакскобургготски, който е най-ревностният защитник на репутацията на страната си в Европа, признава, че предстои още много работа. „Брюксел ни помага като ни тласка в правилната посока - трябва да осъзнаем това и да не се чувстваме уязвени," коментира образованият на запад аристократ, който преди 7 години се впусна в „тресавището" на Балканската политика, казва в заключение ирландският журналист.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5281 |09.06.2008 Симеон: Силният екип преодолява всякакви предизвикателства . 21| 5188 |06.06.2008 НДСВ: Клеветите срещу Симеон целят връщането на двуполюсния модел . 8| 7395 |14.03.2008 Царският внук Симеон Хасан стана на една година . 2| 4858 |06.03.2008 Симеон: Решавайте проблемите на хората, а не водете виртуална политика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads