Реклама / Ads
9| 5161 |30.09.2014 НОВИНИ

Акад. Марков: Силите, които създадоха безпорядъка в Близкия изток да воюват, не ние

.
Георги Марков
Тези, които създадоха безпорядъка в Близкия изток трябва сега да ликвидират Арабския халифат, а не нашите момчета. За това се обяви днес историкът акад. Георги Марков .
 
"Радикалният ислям там никак не е за подценяване, защото той има дух и религиозен фанатизъм, който замества модерните оръжия. Рейнджърите са добри войници, но те не могат да загиват заради войнските си задължения, тяхната цел е да доживеят до пенсия. Според мен, не трябваше да се посяга на светските диктатори, защото с тях можеше да се разговаря и преговаря. Докато тези радикали от "Ислямска държава" само режат глави - те не преговарят", сочи ученият пред БГНЕС.

Известен в историческите среди като един от най-големите симпатизанти на дясното политическо пространство академик Марков откровено призна, че според него с кампаниите си в Ирак и Афганистан САЩ са извършили грешка, пренебрегвайки ролята на Русия в този регион. "САЩ сбъркаха, но те сгрешиха и в Ирак, и в Афганистан. Русия в този регион може да бъде техен партньор и затова непременно американците трябва да свалят санкциите, които й наложиха. Не може да наказваш някого и после да очакваш той да ти бъде съюзник", посочи историкът.

"Познавам отдавна служебния военен министър Велизар Шаламанов. Той беше съветски възпитаник, учил в Киев, но сега се увлича по принципа на махалото. Преди - Варшавски договор, сега - НАТО, винаги верен, винаги до Големия брат. Но трябва да помним, че България има национални интереси. И защо да не вземем пример от унгарците. Те също не са голяма държава, но Виктор Орбан, макар и десен политик, защитава националните си интереси, развива ядрената енергетика, възпротиви се на санкциите срещу Русия. Надявам се някои от нашите политици да го последват", не скри надеждите си дългогодишният ръководител на Института по история към БАН.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 6040 |28.09.2014 Георги Марков: По-скоро няма да се оправим . 70| 8821 |27.09.2014 Г. Марков: Ще летят камъни по БНБ, ако КТБ не отвори . 9| 5156 |25.09.2014 Акад. Воденичаров: Да строим още централи . 37| 5557 |28.07.2014 Г. Марков: Борисов направи спортна зала да се облизвам по гимнастичките

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads