Реклама / Ads
25| 6293 |28.10.2013 НОВИНИ

Академичният съвет на СУ се събира днес

.
Източник: Булфото
Ректорският съвет прие декларация, с която свиква извънредно заседание на Академичния съвет за обсъждане на ситуацията с окупацията на Софийски университет „Св. Климент Охридски”.
 

Извънредното заседание ще е днес от 14 часа. Част от декларацията гласи:

„Софийският университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитане на позициите им. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение. В същото време, окупационната форма на протест е крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на университета - образователната и научната му дейност, и се нарушават правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес. За обсъждане на създалата се ситуация, ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академичния съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа, и с цел избягване на академичния хаос понеделник се обявява за неучебен ден. Обръщаме се към всички, независимо дали подкрепят протеста или не с призив за разбиране”, се посочва още в декларацията.

Трети ден Ректоратът е окупиран от студенти, които настояват за оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори. Задачата на съвета е да намери начин за нормално протичане на учебния процес в сградата, където се обучават над 14 хиляди студенти. Част от преподавателите подкрепиха протеста.

Броят на студентите преспали в СУ „Св. Климент Охридски“ тази вечер е бил два-три пъти повече в сравнение с миналите дни, споделиха част от протестиращите бъдещи висшисти. Те са категорични, че ще има осигурен свободен достъп на студенти и обикновени граждани в двора. Сградата на университета обаче остава блокирана. Вътре ще бъдат допускани студенти, но със студентски книжки. Ние не сме страшни, ние сме студенти, казаха протестиращите.

Окупацията на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски" продължава. Денят е неучебен за всички факултети.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5561 |21.10.2013 Правителството се събира извънредно заради бежанците . 7| 5806 |20.10.2013 Емил Хърсев: Да се ограничи насилието при събирането на бързите кредити . 10| 5518 |16.10.2013 Вежди Рашидов: Съветниците на Стоянович са идиоти . 8| 4968 |16.10.2013 Овчаров да си подаде оставката от надзорния съвет на "Лукойл"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads