Реклама / Ads
24| 10386 |14.05.2013 НОВИНИ

Акай Бери (Acai Berry) е световната супер храна

.
През последните 10 години пазара на здравословни храни и хранителни добавки е доминиран от малък лилав плод, идващ от недостъпната амазонска дъждовна гора. Името на този плод е Аcai berry ( Euterpe oleracea).
 

В България е познат основно като акай бери, а в действителност автентичното произношение от португалски е ас-с-сай . Продукти, съдържащи тази съставка, претендират за почти магически свойства по отношение на отслабването, сърдечно съдовото здраве, диабета , мозъчното здраве, потентността и дори за борбата с рака. Накратко казано, ако използваме една хубава дума от фолклора -Акай бери   e  просто Пенкилер (разг. лекарство което лекува всички болести) според много от търговците.

Каква всъщтност е истината отностно Акай Бери

В действителност легендите за чудотворното действие на Акай бери датират още от колонизаторите, а местните индиански племена в района на Амазония издигат този плод в култ. В южна Америка дори го наричат „ Аптеката на Амазонка“, заради необичайно високата концентрация на полезни вещества в кожата му. Логично възниква въпроса: Защо едва последните няколко години Акай бери стана толкова популярен в западният свят? Причината е че природата добре е защитила този свой шедьовър  . Акай бери е толкова нетраен, че не може да бъде консумиран в свеж вид дори и в Бразилия, ако не сте в района, където расте, а именно покрай делтата на р. Амазонка. След като бъде откъснат от палмовото дърво от рода на Евтерпа, чиито плод е  Акай, той издържа едва 2-3 часа, след което започва да гние и изцяло губи здравословните си ползи.  

Как започна истерията около Акай Бери

През 2000г. двама братя - Раян и Джерами Блек- професионални футболисти от Калифорния САЩ заминават на сърф ваканция в Бразилия, там силно са повлияни от разказите на местните сърфисти по отношение на лилавия плод. Пътуването им продължава до Амазония и опитвайки Акай бери остават смаяни от неговите енергизиращи и ревитализиращи свойства. Месец по-късно, изпразвайки кредитните си карти, двамата братя внасят в САЩ първия контейнер пастюризирано, дълбоко замразено пюре от Акай Бери . До края на същата тази година всички модерни коктейл -барове по крайбрежието продават коктейли с Акай, така се ражда и компанията Sambazon. Няколко години по-късно, компанията построява модерен завод в сърцето на Амазонската джунгла, непосредствено до първоизточника, и успява да намери технология за преработка , която в пълна степен запазва качествата на плода без да бъде загубена нито една от полезните му съставки.

За компанията Самбазон

Днес Sambazon е най-големият и всъщност единственият вертикално интегриран доставчик на висококачествени  органични сертифицирани акай продукти и суровини за производство. Sambazon INC. е една от най-бързо развиващите се компании в САЩ.  В Бразилия за фирмата работят над 10 000 фермерски семейства, които са приели да спазват нормите за биологично земеделие и строгите изисквания за навременна доставка на плодовете. Към момента компанията обработва над 1,6 милиона акра от Амазонската джунгла.  Sambazon е създател на нов бизнес модел, базиран на справедливата търговия. Фермерите който работят за компанията в Бразилия, получават 5 пъти по-добро заплащане от стандартното, което е стимул за отглеждането и доставката на най-добрите плодове. За дейността си в Бразилия през 2006 г Самбазон печели престижната награда на държавния секретар на САЩ- която се връчва за корпоративни постижения: „ Самбазон бяха избрани заради усилията им за популяризиране на трайното запазване и развитие на Амазонската гора, подобрявайки условията за местните жители чрез изграждането на креативна маркетингова стратегия за акай“- каза Кондолиза Райс, Държавен секретар на САЩ.

Какво казва науката за Акай Бери

След като Акай Бери, чрез компанията Самбазон, стана достъпен  за света, науката се зае да разграничи митологията от фактическите данни . За няколко години са използвани стотици тонове Акай Самбазон за клинични изследвания и тестове, в следствие на което бе установено в действителност, че този малък плод е уникален и притежава безпрецедентна здравословна мощ. В кожата на Акай бери е концентриран изумителен коктейл от антиоксиданти, здравословни омега мазнини, аминокиселини, фибри, фитостероли, витамини и минерали.
През ноември 2006 USDA (Щатският департамент по земеделие и храни), след проведено изследване обяви, че органичният лиофолизиран Акай е най-мощният антиоксидант от всички изследвани храни до момента.
През Януари 2006. Университета на Флорида разтърси научните среди като след проведено изследване установи, че Акай бери унищожава 86% от раковите клетки в епруветка.

През 2011 в  Центъра за интегративна медицина САЩ беше проведено изследване, което спечели наградата „Скрипс“. Това  проучване демонстрира способността на Sambazon Акай значително да намали с няколко маркера сърдечно- съдовия риск и риска от развитие на диабет тип 2 в относително кратък период от време.

Съществуват още редица изследвания върху ползите от приема на Акай Бери Самбазон за човешкото здраве и атестации от водещи специалисти по медицина и здравословно хранене в подкрепа на теза, че това е може би най-полезната храна на планетата с ясно изразено положително действие върху човешкият организъм.
 
Поради уникалната концентрация на антоцианини в Акай (30 пъти повече от червеното вино) и аналогичното мастно-киселинно съотношение, като това на зехтина, органичният акай е съчетание на полезните вещества, които са причина за френския и средиземноморския парадокс, като същевременно е по-мощен от червеното вино и зехтина.

Хранителните добавки Акай Бери не са еднакви

Днес на пазара се предлагат стотици, ако не и хиляди продукти с името Акай Бери, който не предоставят дори и в малка степен ползите на този уникален плод . Всъщност, търговията с подобни продукти в пълна степен илюстрира порочните практики в индустрията за хранителни добавки. Много производители включително и добре известни и авторитетни компании, за да си гарантират парче от апетитната баница наречена ACAI BERRY,  предлагат на пазара продукти съдържащи екстракт от Акай, които от своя страна нямат дори и в малка степен доказаните здравословни ползи на амазонския плод, но в същото време гарантират огромна печалба, заради ниската стойност на тази суровина.

Защо това е така ? Отговора на този въпрос се крие в спецификата на плода, която изисква педантично  да бъдат изпълнени редица условия, за да може невероятният коктейл от антиоксиданти, здравословни омега мазнини, фитостероли, витамини и минерали да бъде съхранен и концентриран в хранителна добавка. В обратния случай, ако тези условия  не са изпълнени бихте платили значителна цена за името Акай бери, но не и за ползите му.

Какво  представлява Акай Бери и какви са заблудите около тези продукти

Акай Бери е плод с големината на  средно голямо гроздово зърно с наситено тъмно лилав цвят. Въпреки, че плода изглежда доста сочен и месест, в действителност това съвсем не е така, защото на практика представлява една огромна костилка, обвита в съвсем тънка ципа (която съставлява едва 5%, срещу 95% костилка). Точно в тази тънка ципа (пулпа) е концентриран невероятният коктейл от полезни вещества, които превърнаха Акай бери в Супер храна No. 1 на планетата , а останалите 95%,идващи от костилката, нямат никаква хранителна стойност и представляват чиста целулоза  Точно тази целулоза, гарнирана обилно с консерванти, представляват хранителните добавки, съдържащи така нареченият „екстракт от Акай Бери”,  които се превърнаха в потребителска драма за милиони хора по света.

Какво представлява екстракта от Акай Бери

Екстрактът от Акай бери е нищо повече от средство за трупане на печалби.  В много случаи, при билковите добавки се използва екстракция, за да се извлекат и концентрират дадени елементи, които са био- активни и биха имали положително влияние върху човешкият организъм- например от зеления чай се извличат полифеноли (тези екстракти са така наречените стандартизирани екстракти). Когато става въпрос обаче за Акай бери, думата екстракт няма никакъв смисъл, защото уникалността на този плод се състои от комплекса от полезни вещества, които работят в синергия, и в този смисъл възниква въпроса: кое от всички е извлечено?

Всъщност при продуктите Акай Бери съвсем не става въпрос за стандартизиран екстракт, а за един прост и евтин метод на обработка -”метода “Spray dry”. При този метод огромният проблем е, че влагата от плода се изпарява посредством много висока температура, унищожавайки повечето хранителни вещества, присъстващи в Акай бери. Вторият проблем е, че методът включва впръскването на консерванти като Малтодекстрин и др., като в крайна сметка 40% от преработения продукт всъщност е консервант. Тук трябва да се вземе в предвид и факта, че тази суровина е 95% костилки (без каквито и да било ползи), а 5-те % полезна пулпа е загубила хранителната си стойност поради липсата на производствени мощности в непосредствена близост до насажденията, и в следствие на това ненавременна обработка, което е задължително условие за Акай бери. Често производителите на подобни продукти допълват митичните предания за ползите на акай бери с фрази като супер концентриран екстракт или 20:1, което внушава, че даден продукт е високо потентен, а в действителност сигнатурата 20:1 означава, че от 20 грама плод (включително и костилките) е произведена 1 грам суровина.

Проста аритметика показва, че  на практика тези продукти са целулоза и консерванти и нямат дори и в малка степен ползите, присъщи на Акай, или по-скоро от кожата на плода. За сметка на това, този екстракт е изключително евтина суровина, основен източник са китайски производители, има голям срок на годност поради пълната липса на полезните, но и нестабилни витамини и омега мазнини, и фитостероли, намиращи се в кожата на плода.

Има ли продукти Акай Бери които наистина са ефективни

Отговора е да! Не случайно в началото на статията обърнахме внимание на фирмата Самбазон, която направи акай достъпен за потребителите по целият свят. На практика тази Американска компания е единственият източник в света на чист сертифициран висококачествен Акай, който представлява цялата храна в концентрирана и органична форма без да бъде загубена нито една от ценните вещества на плода. Как е постигнато това?

Самбазон е вертикално интегрирана Компания, което означава, че организира и контролира целия процес от засаждане на палмата до производството на крайния продукт или суровината. Единствената компания, която е създала огромна Акай Бери индустрия в сърцето на Амазонската гора, включваща сертифицирано биологично отглеждане на насажденията, навременно бране и доставка до 3 часа след откъсването на плодовете до ултрамодерния завод, намиращ се в непосредствена близост до палмовите ферми. Тази невероятна организация оперира в най-недостъпния и девствен район на планетата (Амазонската джунгла) и се извършва с помощта на 10 000 местни фермерски семейства. Дейността е сертифицирана за справедлива търговия, подобаващо заплащане и неизползване на детски труд.

Процеса на обработка изцяло съобразен със спецификата на плода. След доставката на набраните плодове, чрез специален метод се отстраняват костилките. Получената гъста и концентрирана каша от кожата на плода се обработва чрез  най-съвременния метод- freeze drying (лиофилизация), който представлява замразяване при много ниска температура от (– 40) С градуса, след което в специална вакуум камера се отстранява влагата. При тази температурна обработка няма никакви поражения върху плода, тъй като получения продукт е концентрирана форма на естествения плод Акай, той притежава много по–висока концентрация на хранителни компоненти, отколкото естествения плод.  Семките, които са основен компонент при екстракта от акай, тук обикновено се използват за биологично гориво на малки предприятия в Амазонка или за огърлици или други накити от Амазонка.

Каква е гаранцията че в готовата суровината се съдържат всички полезни компоненти на плода? В следствие на търговският бум и експанзията на продукти, съдържащи нискокачествените екстракти на пазара, USDA (Щатски Департамент по Земеделие и Храни) въведе стандарт за Акай. За да се гарантират интересите на потребителите, всяка партида се сертифицира, което гарантира, че са запазени всички полезни вещества на плода. За съжаление обаче, дори и в САЩ този сертификат не е задължителен, което дава възможност за масовите порочни практики, съпътстващи търговията с акай бери продукти.

Добре ли е да приемаме Акай Бери под формата на хранителна добавка

Само ако имате късмета да попаднете на качествен сертифициран продукт, който не е екстракт. Подобен здравословен коктейл може да получите от съчетанието на поне 10 вида различни хранителни добавки, които да достигнат подобни стойности, но в такъв случай би се загубило друго уникално свойство на органичния Акай, а именно – синергията. Беше доказано, че точната пропорция на всички полезни вещества, концентрирани в кожата на плода, създава мощен ефект на синергия  (съвместно действие, при което крайният ефект е по-голям от сумата от ефектите, предизвикани по отделно от всеки компонент). И накрая- Акай Самбазон е 100 % органичен продукт без странични ефекти, който може да се приема ежедневно както от възрастни, така и от деца, с цел монетна и цялостна здравословна подкрепа. Интересен е и фактът, че при много хора ежедневният прием на органичен акай бери води до драматична загуба на тегло- това е и причината тази добавка да се използва от много потребители като средство за отслабване

Можем ли да намерим оригинален сертифициран Акай бери на пазара

ДА! Нашата проверка установи, че американската компания Самбазон има представител за България в лицето на фирма Трипинг ЕООД . Българската компания предлага на пазара няколко автентични акай бери продукта под формата на капсули и на прах, които могат да бъдат намерени и в аптечната мрежа.

За повече информация посетете сайта на фирмата www.acaiberry-bg.com.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 6356 |14.05.2013 Борисов: Почакайте и ще видите! . 32| 5306 |09.01.2013 От ДПС долавяли мирис на гербери . 20| 6023 |25.08.2012 Цв. Цветанов: Чакайте още арестувани в България! . 27| 6489 |09.07.2012 Бойко Борисов кастри младите "гербери"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads