Реклама / Ads
5| 4619 |21.10.2009 НОВИНИ

Ако изборите са днес - ГЕРБ със 120 депутати

.
Борисов има все повече почитатели Източник: Вяра Йовева
Бойко е вдигнал рейтинга от парламентарните избори насам.
 

В началото на октомври 52% от българите твърдят, че ако парламентарните избори са днес, ще гласуват за партията на Бойко Борисов. Според НЦИОМ вероятно тук се включват и известни конформистки нагласи и т.нар. престижен вот. Това сочат резултатите от национално представително проучване за обществено-политическите нагласи на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Ако 52% от хората бяха гласували за ГЕРБ теоретично партията щеше да получи общо 120 депутатски места, което отново нямаше да е пълно мнозинство.

Избирателите на „Коалиция за България” през октомври са 11% от пълнолетните българи. Електоратът на социалистите се ограничава до хората в пенсионна възраст, жителите на селата, на малките градове и бедните. Около една трета от гласувалите на 5 юли за БСП в момента са разколебани в своите предпочитания.
За ДПС днес декларират, че биха гласували 6% от пълнолетните българи, за партия „Атака” – 4%, а за „Синята коалиция” – 2,3%. „Ред, законност и справедливост” има електорален дял от 1,3%.

Социално-демографският профил на избирателите на ГЕРБ продължава да бъде представян най-вече от младите, от хората в активна трудова възраст, от висшистите, от жителите на София и на областните градове, както и от хората с жизнен стандарт над средния. Заедно с ръста на електоралната подкрепа за ГЕРБ обаче, се разширява и социално-демографският профил на симпатизантите на управляващите, като започва да обхваща и представители на по-маргинални прослойки.
Останалите парламентарно представени партии губят електорална подкрепа. Това се обяснява с факта, че обществените очаквания са фокусирани върху работата на кабинета, а подкрепата за останалите политически формации се свива до твърдите им ядра.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4930 |11.10.2009 Г. Кадиев: Хаосът в БСП само ми пречи в изборите за кмет! . 3| 4944 |27.07.2009 ГЕРБ и РЗС се договорили още преди изборите . 2| 4727 |06.07.2009 Заради изборите ПАСЕ иска мониторинг за България . 42| 6249 |05.07.2009 ГЕРБ печели изборите, червената брадва посече тройната коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads